Parlement van Catalonië stemt tegen Spaanse monarchie

Parlement van Catalonië stemt tegen Spaanse monarchie

Het regionale parlement van Catalonië heeft een verklaring aangenomen die zich uitspreekt tegen de Monarchie. Het parlement verklaarde met 69 stemmen voor, en 65 tegen dat Catalonië geen voorstander is van het hebben van een koning.

Door middel van de naar onafhankelijk strijdende partijen Junts Per Catalunya, Esquerra Republicana en CUP behaalde het voorstel een kleine meerderheid. Deze partijen grijpen elke mogelijkheid aan om zich uit te spreken en te verzetten tegen de monarchie. Deze partijen wilden eigenlijk nog een aantal stappen verder gaan en vragen om een plurinationale republiek, bijkomend met een referendum over de staatsvorm. Maar zo ver is het niet gekomen. Het parlement wil niet in een grootschalig conflict terecht komen met het Spaans Grondwettelijk Hof.

Het voorstel dat zich uitsprak tegen de monarchie werd gehouden naar aanleiding van het vertrek van koning Juan Carlos in Spanje. Deze was verwikkeld in een tal van schandalen en werd verzocht door koning Felipe en de huidige regering het land te verlaten. “Wij Catalanen hebben geen koning en we willen er ook geen”, zei premier Torra. “Noch Spanjaarden noch Catalanen verdienen zo’n belachelijk internationaal schandaal”, aldus de Catalaanse leider Torra.

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
Spanje Monarchie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties