Gouden Koets niet meer op Prinsjesdag te zien, gaat naar museum

Royalty
dinsdag, 08 september 2020 om 11:27
2048x1152
Volgend jaar keert de Gouden Koets niet terug naar de Koninklijke Stallen, maar is vanaf juni tot november te zien in het Amsterdam Museum, dat maakte de Rijksvoorlichtdienst onlangs bekend. Het is nog maar de vraag of het rijtuig daarna weer op Prinsjesdag gebruikt gaat worden.
Het officiële besluit daartoe is nog niet genomen, maar het heeft er alle schijn van dat er geen gebruik meer van het rijtuig zal worden gemaakt. Het object is namelijk omstreden geraakt vanwege vermeend racisme op het zijpaneel. Daarop is een blanke vrouw op een troon te zien met daaromheen mensen met een donkere huidskleur die voor haar buigen.
De koets ondergaat een flinke restauratie die al jaren voortduurt. In 1898 werd de koets door inwoners van Amsterdam gepresenteerd aan koningin Wilhelmina, toen zij op 18-jarige leeftijd werd ingehuldigd.
Dit najaar start het Amsterdam Museum met een publieksprogramma waar aandacht wordt besteed over het paneel en het Nederlandse koloniale verleden.
De Gouden Koets zal in een speciale glazen behuizing op de binnenplaats van museum te zien zijn. In zes museumzalen wordt ingegaan op de geschiedenis en de functie van de koets. "Hierin is ook aandacht voor verschillende perspectieven op de geschiedenis", schrijft de RVD.
De koets is door de inwoners van Amsterdam betaald is en nu eigendom van het Koninklijk Huis. Over ‘omstreden’ zijpaneel zei koning Willem-Alexander eerder dat deze niet wordt verwijderd. “Het maakt deel uit van het Nederlandse culturele erfgoed.”