'De Nederlandse Air Force One': een Boeing 737 regeringstoestel waarmee de koning van Nederland zelf vliegt

'De Nederlandse Air Force One': een Boeing 737 regeringstoestel waarmee de koning van Nederland zelf vliegt

Nederland heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe VIP Boeing Business Jet 737 aangeschaft voor gebruik door zijn beste overheidsfunctionarissen.

De Nederlandse koninklijke familie en hoge functionarissen zoals niemand minder dan de premier gebruiken het vliegtuig voor verschillende zaken, waaronder reizen naar het buitenland voor staatsbezoeken.

Bijzonder en indrukwekkend detail: Koning Willem-Alexander vliegt als bevoegd piloot regelmatig met het vliegtuig en het kwam nog niet zo lang geleden naar buiten dat de royal 21 jaar lang vloog als co-piloot van KLM Royal Dutch Airlines. En hij doet dit nog steeds met veel plezier.

Het vliegtuig is het nieuwste lid van de Nederlandse koninklijke familie, een Boeing Business Jet 737. Het verving deze Fokker 70, waarmee de koning ook eerder vloog. Het publiek kwam er in 2017 achter dat de koning niet alleen met deze regeringsjet zou vliegen, maar ook als KLM-co-piloot met de Fokker 70 zou vliegen.

Tijdens zijn vluchten vervult de koning natuurlijk geen koninklijke taken, maar is hij ook echt een volwaardig piloot met een licentie. Willem-Alexander sloot zich aan bij een exclusieve club van vliegende royals. Zo voegde hij zich bij zijn tegenhanger van het Verenigd Koninkrijk, prins Philip, die regelmatig door zijn koninkrijk vloog.

Hoewel het typisch vliegtuigen in de vloot van VIP-vliegtuigen van de Nederlandse regering waren, werd in 2017 onthuld dat Willem-Alexander volgens CNN 21 jaar lang als co-piloot voor KLM Royal Dutch Airlines vloog, ongeveer twee keer per maand met regionale vliegtuigen door Europa. . De koning bleef onopgemerkt en onthulde zijn identiteit nooit aan passagiers.

Toen KLM het vliegtuig waarmee hij vloog, een Fokker 70, stopzette, werd het tijd voor de koning om te worden opgewaardeerd naar een grotere jet: de Boeing 737. Door omscholing in het nieuwe vliegtuig kon Willem-Alexander ook met de Boeing 737 vliegen vanaf de Boeing Business van de fabrikant. Jet line-u heeft de Nederlandse regering ook overgenomen.

Beeld: Anna Zvereva | CC BY-SA 2.0 | Flickr

Lees meer over:
koning Willem-Alexander

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Dit is de nieuwe vriend van Welmoed Sijtsma (33)

Welmoed Sijtsma deelt geweldig liefdesnieuws. De 33-jarige presentatrice heeft weer een relatie. Ze heeft RTL Boulevard beves...

Hond vindt plastic zak in de vuilnisbak en draagt deze mee naar huis. Eigenaars zijn geschokt als ze zien wat erin zit

Een hond genaamd pui genoot van een van zijn wandelingen die hij zelf maakte door de straten vang Bangkok, blaffend naar vree...

Zien: Dit is de 22 jaar oudere partner van Hélène Hendriks

De geruchtenmolen over Hélène Hendriks en haar mysterieuze partner heeft draait op volle toeren. Ondanks dat Hélène geruchten...

Overleden vrouw gevonden in het water

Het lichaam van een dode vrouw is maandagochtend aangetroffen in Standdaarbuiten. Het lichaam werd gevonden in het water bij...

Voorbijganger doet schokkende ontdekking: ziet overleden persoon in auto

Een voorbijganger trof maandagochtend een dode aan in een auto in Lith. De auto was geparkeerd op de Wiegersmastraat. Forensi...

Lees meer