Meerderheid Tweede Kamer stemt voor omstreden spreidingswet

Meerderheid Tweede Kamer stemt voor omstreden spreidingswet

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft dinsdag een amendement van de SP aangenomen, waardoor bij de spreiding van asielzoekers nu ook rekening zal worden gehouden met de sociaal-economische situatie van gemeenten. Dit betekent dat de SP zal instemmen met de dwangwet voor verplichte spreiding van asielzoekers over gemeenten. Hiermee heeft de Tweede Kamer een meerderheid gecreëerd voor de wet, aldus verschillende Kamerleden.

Een belangrijk amendement van de BBB lijkt echter geen meerderheid te zullen krijgen, wat betekent dat de wet waarschijnlijk zal stranden in de Eerste Kamer. In de senaat, waar voorstanders zoals PvdA/GL, CDA, D66, CU, PvdD, SP en Volt met 36 zetels net niet aan een meerderheid komen, wordt verwacht dat dit onderwerp een centrale rol zal spelen tijdens de formatie na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

Het voorstel is omstreden omdat het asielopvang bij gemeenten kan afdwingen, zelfs als gemeenten geen opvangplaatsen willen aanbieden. Tegenstanders betogen dat dit de lokale democratie passeert, terwijl het demissionaire kabinet nauwelijks maatregelen neemt om de instroom van asielzoekers te beperken. Het kabinet viel uiteen na onenigheid over beperkingen op gezinshereniging, wat leidde tot het intrekken van het gehele maatregelenpakket.

Tegelijkertijd is er een schrijnend tekort aan opvangplaatsen, met de bezetting van asielzoekerscentra op het hoogste niveau in twintig jaar. Het COA heeft momenteel meer dan 14.000 plaatsen nodig om asielzoekers te huisvesten. Het kabinet vertrouwt momenteel op gemeenten die vrijwillig opvangplaatsen aanbieden, maar deze gemeenten voelen zich vaak al overbelast.

De Tweede Kamer zal dinsdagmiddag stemmen over de voorgestelde wijzigingen, en volgende week zal er een definitieve stemming plaatsvinden over het wetsvoorstel.

Lees meer over:
Tweede Kamer

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties