Prijs van betaalrekeningen gaan fors stijgen

Economie
woensdag, 19 juli 2023 om 23:37
eduardo soares utwypb8 fu8 unsplash
Het bezitten van een bankrekening wordt steeds duurder voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Uit een recent rapport van onderzoeksinstituut MoneyView blijkt dat de kosten voor het aanhouden van een particuliere bankrekening het afgelopen jaar opnieuw aanzienlijk zijn gestegen. Gemiddeld gingen de kosten met maar liefst 9% omhoog. Daarnaast is de prijs van een creditcard in combinatie met een betaalrekening zelfs met 2,5 keer gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
De stijging van bankkosten treft niet alleen particulieren, maar ook zakelijke rekeninghouders. Zakelijke klanten worden geconfronteerd met een gemiddelde toename van 15% in hun betalingsverkeer ten opzichte van 2021. Zelfstandige ondernemers (zzp'ers) worden het meest getroffen. In 2021 konden zij nog een rekening aanhouden voor een gemiddeld tarief van €100 per jaar, maar momenteel ligt dat gemiddelde bedrag boven de €115.
De vermelde kosten betreffen slechts de basiskosten van de betaalrekening, en er is nog geen rekening gehouden met transactiegerelateerde kosten en extra kosten die banken in rekening brengen voor fraudebestrijding. Volgens MoneyView kunnen deze bijkomende kosten het totaalplaatje verder opdrijven voor rekeninghouders.