Nederlandse economie kromp vorig jaar harder dan ooit gemeten

Nederlandse economie kromp vorig jaar harder dan ooit gemeten

De Nederlandse economie is vorig jaar met 3,8 procent gekrompen, de grootste krimp die ooit is gemeten. De daling was dus ook groter dan de 3,7 procent krimp in 2009, het eerste volle jaar van de kredietcrisis. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd. Tevens blijkt de lockdown die in het laatste kwartaal van vorig jaar is ingevoerd relatief weinig invloed op de economie te hebben gehad.

In de laatste drie maanden van vorig jaar moesten eerst restaurants en cafés dicht, in oktober, waarna medio december ook de niet-essentiële winkels hun deuren moesten sluiten. Hoewel dit voor de getroffen sectoren een enorme impact heeft, bleef de krimp van de gehele economie in het laatste kwartaal beperkt tot 0,1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Dat de krimp zo beperkt bleef in het vierde kwartaal, kwam onder meer doordat de invoer en uitvoer van goederen en diensten steeg. Ook de investeringen liepen op. Dat dempte de gevolgen van het feit dat huishoudens 1,4 procent minder uitgaven door de lockdown.

Lees verder bij de bron: https://www.nu.nl/economie/6116670/nederlandse-economie-kromp-in-2020-harder-dan-ooit-gemeten.html

LEES OOK: Diederik Gommers: ‘OMT-advies over uitstel verkiezingen zou verstandig zijn’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties