Dit zijn de interessante redenen waarom honden eigenlijk met hun staart kwispelen

Dit zijn de interessante redenen waarom honden eigenlijk met hun staart kwispelen

Onderzoekers hebben twee mogelijke redenen voorgesteld waarom honden met hun staart kwispelen.

Vier deskundigen kwamen samen om een artikel te schrijven in Biology Letters over het raadsel dat het kwispelen van de staart heet. Hoewel eigenaars vaak het humeur van hun huisdier inschatten aan de hand van hoe snel een staart beweegt, is er heel weinig bekend over waarom het gebeurt.

Dr. Taylor Hersh, van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nederland, en haar co-auteurs keken naar meer dan 100 studies over waarom honden met hun staart kwispelen om met twee hypothesen te komen.

Beide suggesties hebben te maken met hoe honden al tienduizenden jaren door mensen zijn gedomesticeerd en gefokt, waardoor zij langzaam maar zeker meer staartkwispelende neigingen hebben ontwikkeld dan andere soorten honden.

Een van de theorieën, die zij "gedomesticeerd ritmisch kwispelen" noemen, beschrijft hoe mensen bewust honden selecteerden voor de fok die vaker met hun staart zwiepten dan anderen, simpelweg omdat wij ritmische sequenties leuk vinden.

"Cognitieve neurowetenschappen tonen aan dat menselijke hersenen ritmische stimuli prefereren, die plezierige reacties opwekken en hersennetwerken activeren die deel uitmaken van het beloningssysteem", staat in het artikel.

Mensen hebben honden bewust of onbewust zo gemaakt vanwege hoe onze hersenen bedraad zijn als het gaat om het waarderen van ritmes, suggereren de deskundigen.

Het artikel stelt dat dit zou kunnen verklaren waarom honden zo vaak met hun staart kwispelen als ze met mensen communiceren.

Effecten van domesticatie

Anderzijds stellen de experts dat het kwispelen van de staart bij honden is toegenomen tijdens het proces van domesticatie, simpelweg als een "bijproduct van selectie voor andere kenmerken, zoals zachtaardigheid en tamheid".

Met andere woorden, toen mensen begonnen met het domesticeren van honden en ze begonnen te fokken om huisdieren te houden, kwam het kwispelen met de staart in feite voor als een bijwerking (een schattige bijwerking, maar toch een bijwerking).

Er zouden veel veranderingen zijn gekomen door het domesticatieproces, zeggen de deskundigen, waaronder depigmentatie van de vacht, reductie van gezichtsskelet en tandgrootte, veranderingen in de algehele lichaamsgrootte, het ontstaan van fysieke eigenschappen zoals hangende oren en gekrulde staarten en verminderde hersengrootte.

Het artikel concludeert dat hoewel het kwispelen van de hondenstaart een prominent verschijnsel is bij onze huisdieren, het wetenschappelijk nog steeds slecht wordt begrepen en er veel meer onderzoek zou moeten worden gedaan naar het onderwerp voor concrete antwoorden.

Betekent kwispelen met de staart eigenlijk dat een hond gelukkig is? Dat kan, zegt het artikel, maar niet altijd. De experts geloven dat het positieve emoties en opwinding kan aangeven, en nooit angst of stress.

Kwispelen met de staart kan echter ook worden gebruikt om informatie over te brengen van hond naar hond of van hond naar mens, zegt het artikel, zoals het tonen van een hond's pleasement, onderwerping of niet-agressieve bedoeling.

Eén studie die het artikel aanhaalt, vond dat honden het kwispelen van de staart kunnen gebruiken als een verzoeksignaal. Bijvoorbeeld, als ze willen dat je hen voedsel geeft, kunnen ze met hun staart kwispelen om je aandacht te trekken.

Lees meer over:
hond

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Pasgeboren meisje werd 'Batman' genoemd door grote zwarte vlek in haar gezicht - kijk hoe ze er nu uit ziet

In een wereld waar ieder mens uniek is, zijn er verhalen die bijzonder opvallen door de moed en veerkracht die ze uitstralen....

Ernstig verkeersongeval: Auto met gezin beland op z’n kop in een sloot

In het kleine dorp Hank, gelegen in Noord-Brabant, heeft zich zondagavond een dramatisch verkeersongeval voorgedaan. Een auto...

Dit enorme bedrag moet je betalen als je Tino Martin wil inhuren voor een feestje

De Nederlandse muziekscene kent vele iconen, maar Tino Martin staat bijzonder in de schijnwerpers nu hij de leeftijd van 40 j...

Minderjarige jongen neergestoken, man aangehouden

BREDA - Een steekpartij vond plaats in de wijk Haagse Beemden in Breda, aan de Veertienbunder, zondagavond rond 19.15 uur.Ver...

Groot verdriet voor Wilders na overlijden: “Ik mis haar enorm”

Geert Wilders, de leider van de PVV, heeft het overlijden van zijn moeder aangekondigd via het sociale medium X. Hij deelde d...

Lees meer