Zweden schort Moderna vaccin voor onbepaalde tijd op nadat gevaccineerden een hartaandoening ontwikkelden

Zweden schort Moderna vaccin voor onbepaalde tijd op nadat gevaccineerden een hartaandoening ontwikkelden

Er zijn nieuwe zorgen ontstaan over bijwerkingen van het Moderna-vaccin tegen het coronavirus.

Zweedse gezondheidsfunctionarissen hebben nu besloten dat een moratorium op het geven van het Moderna-vaccin aan iedereen onder de 31 jaar voor onbepaalde tijd wordt verlengd, meldde de Britse Daily Mail. De pauze van de Moderna-vaccins zou op 1 december eindigen.

Finland, IJsland en Denemarken hebben soortgelijke stappen ondernomen. Noorwegen moedigt mannen onder de 30 aan om de Moderna-injectie niet te nemen, maar verplicht het niet.

Maandenlang is het Moderna-vaccin onder de loep genomen vanwege gegevens waaruit blijkt dat jonge mannen die het krijgen een verhoogd risico hebben op myocarditis, een ontsteking van de hartspier en pericarditis, een ontsteking van de zak rond het hart.

De Daily Mail meldde dat een Amerikaans onderzoek dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld, concludeerde dat “jonge mannen onder de 20 jaar tot zes keer meer kans hebben om myocarditis te ontwikkelen nadat ze COVID-19 hebben opgelopen dan degenen die zijn gevaccineerd.” De beslissing komt omdat de Amerikaanse Food and Drug Administration de plannen van Moderna voor een vaccin gericht op de bevolking van 12 tot 17 jaar uitstelt vanwege bezorgdheid over de risico's van de kwalen, volgens The Wall Street Journal.

Hoewel een federaal panel van de Centers for Disease Control and Prevention donderdag boosters voor de Moderna- en Johnson & Johson-vaccins heeft goedgekeurd, waren er volgens CNBC enkele waarschuwingen. Dr. Tom Shimabukuro zei dat er een verhoogd risico is op myocarditis en pericarditis met het Moderna- of Pfizer-vaccin, vooral na de tweede dosis van de vaccins.

Volgens de Daily Mail gaven de gegevens aan dat het risico 13 keer groter was voor degenen die het Moderna-vaccin kregen dan voor degenen die het Pfizer-vaccin kregen.

Het Zweedse Public Health Agency zei dat de niet-gepubliceerde gegevens die het Moderna-vaccin in verband brengen met de twee aandoeningen, betekenen dat er "een verhoogd risico is op bijwerkingen zoals ontsteking van de hartspier of het hartzakje."

De FDA had de bezorgdheid over het Pfizer-vaccin geadresseerd in haar verklaring waarin ze het volledige autorisatie gaf en zei dat "de gegevens verhoogde risico's aantonen, vooral binnen de zeven dagen na de tweede dosis.

“Het waargenomen risico is hoger bij mannen onder de 40 jaar dan bij vrouwen en oudere mannen. Het waargenomen risico is het hoogst bij mannen van 12 tot en met 17 jaar”, aldus de FDA.

Het bureau merkte op dat "sommige personen intensieve zorg nodig hadden" en dat er nog geen langetermijninformatie over de risico's beschikbaar is.

Help ons in de strijd om onafhankelijke journalistiek te bedrijven, word lid van ons Telegram kanaal

Beeld: Pixabay

Lees meer over:
Zweden

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties