Zonnestormen kunnen in 2025 een totale internetstoring veroorzaken, waarschuwt NASA

Zonnestormen kunnen in 2025 een totale internetstoring veroorzaken, waarschuwt NASA

NASA bereidt zich voor op een grote zonnestorm die de aarde tegen 2025 zou kunnen treffen, wat een internet-apocalyps zou kunnen veroorzaken, meldt Daily Express.

 Hoe NASA werkt om rampen te voorspellen en te voorkomen

Zonnestormen zijn normaal in de ruimte, maar ze kunnen gevaarlijk zijn. Soms zorgen ze voor prachtige lichten aan de hemel, maar andere keren kunnen ze veel schade veroorzaken, zoals chaos en problemen op aarde.

Het Parker Solar Probe (PSP) van het ruimteagentschap heeft gereisd door zonnewinden om ze te bestuderen, maar er is nog veel te ontdekken. Wetenschappers zijn al een tijdje bezorgd over de gevaren van deze stormen, vooral over een mogelijke "internet-apocalyps" die binnenkort zou kunnen gebeuren.

De term "internet-apocalyps" klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar het is een echte dreiging. Tijdens een zonnestorm kunnen magnetische velden van de zon massale stroomstoten veroorzaken door de atmosfeer van de aarde.

Deze uitbarstingen, coronale massa-ejecties (CME's) genoemd, reizen ongelooflijk snel, met snelheden tot 11.000.000 kilometer per uur. De zon zendt ze tot 20 keer per week naar de aarde, afhankelijk van haar 11-jarige activiteitscyclus.

Hoewel niemand die vandaag leeft een directe impact heeft ervaren, vonden vergelijkbare gebeurtenissen plaats in 2012 en 1859. Als een CME van vergelijkbare grootte nu zou toeslaan, zou het de elektronica in satellieten ernstig kunnen beschadigen, wat navigatie-, communicatiesystemen en de voor het internet essentiële GPS-tijdsynchronisatie verstoort.

Mogelijke gevolgen van een zonnestorm

De gevolgen zouden rampzalig zijn. Zonder stroom en internet zou de samenleving tot stilstand komen. Sommige modellen voorspellen dat een dergelijk evenement zo vroeg als 2025 zou kunnen plaatsvinden, tijdens de "zonnemaximum" fase van verhoogde activiteit van de zon.

Sangeetha Abdu Jyothi, informaticaprofessor aan de University of California, Irvine, introduceerde de term "internet-apocalyps" in haar artikel over zonnesuperstormen. Ze benadrukte hoe onze infrastructuur niet voorbereid is op dergelijke extreme scenario's.

"We hebben nog nooit een van de extreme gevallen meegemaakt en we weten niet hoe onze infrastructuur erop zou reageren," vertelde ze aan The Washington Post. "Onze foutentesten omvatten zelfs dergelijke scenario's niet."

Zelfs onderzeese communicatiekabels, cruciaal voor langeafstandsconnectiviteit, kunnen worden beïnvloed door zonnestormen. Regio's in de buurt van de polen, waar veel van de internetinfrastructuur geconcentreerd is, zijn bijzonder kwetsbaar voor dergelijke gebeurtenissen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Pasgeboren meisje werd 'Batman' genoemd door grote zwarte vlek in haar gezicht - kijk hoe ze er nu uit ziet

In een wereld waar ieder mens uniek is, zijn er verhalen die bijzonder opvallen door de moed en veerkracht die ze uitstralen....

Ernstig verkeersongeval: Auto met gezin beland op z’n kop in een sloot

In het kleine dorp Hank, gelegen in Noord-Brabant, heeft zich zondagavond een dramatisch verkeersongeval voorgedaan. Een auto...

Dit enorme bedrag moet je betalen als je Tino Martin wil inhuren voor een feestje

De Nederlandse muziekscene kent vele iconen, maar Tino Martin staat bijzonder in de schijnwerpers nu hij de leeftijd van 40 j...

Minderjarige jongen neergestoken, man aangehouden

BREDA - Een steekpartij vond plaats in de wijk Haagse Beemden in Breda, aan de Veertienbunder, zondagavond rond 19.15 uur.Ver...

Groot verdriet voor Wilders na overlijden: “Ik mis haar enorm”

Geert Wilders, de leider van de PVV, heeft het overlijden van zijn moeder aangekondigd via het sociale medium X. Hij deelde d...

Lees meer