Wetenschappers zijn geschokt: Fortuin aan goud vliegt letterlijk elke dag uit een vulkaan

Buitenland
zondag, 21 april 2024 om 22:46
joris beugels 5txlg5iwaig unsplash
De hoogste vulkaan ter wereld heeft wetenschappers lang perplex achtergelaten, omdat het een dagelijkse hoeveelheid goud uitstoot die een klein fortuin waard is.
De Mount Erebus in Antarctica zou alle verwachte pluimen van stoom, gas en rotsbommen kunnen uitstoten. Maar wat de knappe koppen in verwarring brengt, zijn de kristallen van goud die het uitstoot.
De kleine deeltjes goud die uit de vulkaan komen, worden geschat op zo'n 5000 Euro per dag, evenals andere uitstoot die het produceert. Het echte 'goudstof' is zelfs tot op 1000 kilometer afstand van de vulkaan gevonden.
Een van de 138 actieve vulkanen van Antarctica, staat bekend om het uitstoten van gaszakken die ongeveer 80 gram goud bevatten. Met een hoogte van 12.448 voet zit de vulkaan boven een dun stuk korst.

Het spuwt elke dag een klein fortuin aan goud

Experts van NASA, het Amerikaanse ruimteagentschap, zeggen dat dit betekent dat gesmolten steen gemakkelijk vanuit het binnenste van de aarde omhoog komt, met gouddeeltjes die naar het oppervlak worden gedragen en kristalliseren.
Wetenschappers hebben gesuggereerd dat deze deeltjes dan door de lucht reizen, omdat het "goudstof" 1000 kilometer verderop van de bron is gevonden. De vulkaan spuwt ook af en toe rots uit bij strombolianische uitbarstingen.
Het wordt beschouwd als de zuidelijkste actieve vulkaan ter wereld en kijkt uit over het McMurdo onderzoeksstation op Ross Island. Het is verreweg Antarctica's beroemdste piek, hoewel het niet de meest prominente is.
Het heeft ook een lavameer in de topkrater dat sinds minstens 1972 actief is. Vanwege de afgelegen locatie wordt de activiteit voornamelijk gemonitord door satellieten.
Beeld: ter illustratie