Wetenschappelijke studie toont aan dat lelijke mensen langer mondkapjes blijven dragen in het post-Covid tijdperk

Wetenschappelijke studie toont aan dat lelijke mensen langer mondkapjes blijven dragen in het post-Covid tijdperk

Aantrekkelijke mensen dragen in het post-Covid-tijdperk minder snel gezichtsmaskers, suggereert een onderzoek.

Onderzoekers voerden drie vragenlijsten uit waarin mensen werden gevraagd naar hun zelf waargenomen aantrekkelijkheid en de intenties voor het dragen van maskers in verschillende scenario's.

Ze concludeerden dat jonge Amerikanen en Amerikanen van middelbare leeftijd die zichzelf als aantrekkelijk beschouwen 'geloven dat het dragen van een masker de mogelijkheden belemmert om een gunstige indruk op anderen te maken'.

Het komt na een grote analyse die aantoonde dat gezichtsmaskers ‘weinig tot geen verschil’ maakten voor Covid-infectie of sterftecijfers.

Oorspronkelijk gebruikt als antivirale bescherming, is het gezichtsmasker een van de symbolen geworden van een felle cultuuroorlog in de VS.

Er is nooit goed bewijs geweest dat aantoont dat maskers effectief zijn in het voorkomen van infecties op grote schaal, maar dat weerhoudt ambtenaren er niet van om ze in het hele land verplicht te stellen.

Scholen in democratische staten hebben deze maand gezichtsbedekkingen tot een toelatingseis gemaakt voor studenten, en de Centers for Disease Prevention and Control (CDC) raadt Amerikanen nog steeds aan om ze te dragen op plaatsen met hoge transmissieniveaus, zoals het openbaar vervoer.

Onderzoekers van de Seoul National University in Zuid-Korea wilden zien of zelfverklaarde aantrekkelijkheid een rol speelde bij de intenties van mensen om een masker te dragen. Ze voerden drie experimenten uit op Amerikanen die waren geworven bij Amazon Mechanical Turk, een crowdsourcingwebsite voor bedrijven.

De gemiddelde leeftijd in alle onderzoeken was 33 jaar en mannen vormden ongeveer 44 procent van elke onderzoekspopulatie.

De meest opmerkelijke bevinding van het team kwam voort uit hun derde studie. Bij studie drie waren 442 mensen betrokken, van wie de helft te horen kreeg dat ze de hond gingen uitlaten en de andere helft te horen kreeg dat ze naar een sollicitatiegesprek gingen.

Er werd hen gevraagd: 'Denkt u dat anderen u in dit scenario aantrekkelijker zullen vinden met een mondkapje?' Ook werd hen gevraagd: 'Hoe graag wil je een goede eerste indruk op anderen maken?'

Mensen die een sollicitatiegesprek hadden om naar toe te gaan, maakten zich meer zorgen over de vraag of het dragen van een masker hun aantrekkingskracht op het gezicht beïnvloedde.

Voor de eerste studie betrokken onderzoekers 244 mensen.

Deelnemers scoorden hun gezichtsaantrekkelijkheid voordat hen werd gevraagd zich een scenario voor te stellen waarin ze worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij een bedrijf dat ze echt leuk vinden.

Hen werd gevraagd de volgende vragen te beantwoorden: 'Denk je dat de interviewers je aantrekkelijker zullen vinden met een mondkapje?' en 'Als het dragen van een mondkapje optioneel is in deze gesprekssessie, zou je dan een mondkapje dragen tijdens het bedrijfsgesprek?'

Mensen die zichzelf als zeer aantrekkelijk scoorden, antwoordden minder snel ja. Ze waren ook minder geneigd de overtuiging te onderschrijven dat het dragen van een masker hun uiterlijk verbetert, wat hun intentie om een ​​masker te dragen in sollicitatiegesprekken verder dempte.

In een tussentijds onderzoek werd aan 344 mensen die zich voorstelden dat ze solliciteerden naar een baan bij een gerenommeerd bedrijf, gevraagd: 'Denk je dat de interviewers je als [betrouwbaar/bekwaam/aantrekkelijker] zullen zien met een gezichtsmasker?'

Mensen die ja antwoordden op die vragen waren meer geneigd om maskers te dragen tijdens het interview.

De auteurs van het onderzoek schreven: “Over het algemeen bieden we een nieuwe bevinding dat zelf waargenomen aantrekkelijkheid significante effecten heeft op de intentie om een masker te dragen via het geloof in de aantrekkelijkheid van maskers in de post-pandemie van COVID-19.

‘Onze bevindingen suggereren dat het dragen van een masker kan verschuiven van een zelfbeschermingsmaatregel tijdens de COVID-19-pandemie naar een zelfpresentatietactiek in het post-pandemische tijdperk.’

Het rapport is gepubliceerd in Frontiers in Psychology.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties