Oekraïners slaan met hun huisdieren op de vlucht en zoeken hulp in buurlanden

Oekraïners slaan met hun huisdieren op de vlucht en zoeken hulp in buurlanden

Beelden van Oekraïners die vluchten met hun huisdieren leggen de chaos, angst en onzekerheid vast waarmee honderdduizenden mensen worden geconfronteerd terwijl ze hun toevlucht zoeken in buurlanden.

Sommigen zijn alleen gevlucht met de kleren op hun rug en met hun dierbaren in hun armen in de hoop een veilige schuilplaats te vinden.

Sommigen kruipen bij elkaar in metrostations terwijl raketaanvallen de straten van de stad boven hen bombarderen.

Terwijl ze naar de grenzen vluchten, gaan ze allemaal een onzekere toekomst tegemoet.

Daarom verspreiden veel dierenorganisaties in Europa en daarbuiten actief de boodschap aan Oekraïners dat ze hun huisdieren mogen meenemen en de grens mogen oversteken en dat ze hun huisdieren niet mogen achterlaten als ze die kunnen meenemen.

De in Tsjechoslowakije gevestigde Pet Heroes laat weten dat Polen, Hongarije, Roemenië en Slowakije dieren toelaten zonder documenten (namelijk hun vaccinatiestatus tegen hondsdolheid) en zeggen dat "alles aan de grens kan worden gedaan" en de Oekraïners vragen hun dieren niet achter te laten.

Huisdieren moeten mogelijk een paar dagen in quarantaine worden geplaatst voordat ze de benodigde papieren (of huisdierenpaspoort) ontvangen, maar de dieren zullen met hun gezin door de grenzen worden gelaten en veilig worden bewaard. Pet Heroes biedt ook aan om vluchtelingen en hun huisdieren te helpen zodra ze in het land zijn.

Reddingsorganisaties in buurland Roemenië bieden ook hulp aan. Savas Safe Haven schrijft: “In de context van de crisissituatie in Oekraïne zal ons opvangcentrum met al zijn bevoegdheden en faciliteiten optreden om de families te helpen die hun toevlucht zullen zoeken in Roemenië, vooral in onze regio. Wij zullen voor de dieren van deze families zorgen (honden, katten of andere kleine dieren).”

In het VK delen kleine reddingsgroepen zoals DogBus informatie met Oekraïense eigenaren van gezelschapsdieren en dierenadvocaten zodra deze beschikbaar komen.

Om het Oekraïense volk dat hulp nodig heeft tijdens deze crisis te steunen, kunt u contact opnemen met groepen zoals de VN-vluchtelingenorganisatie en het Rode Kruis.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties