Nederlander gearresteerd die illegaal de grens van Wit-Rusland overstak: "Ik kwam hier voor een beter leven"

Nederlander gearresteerd die illegaal de grens van Wit-Rusland overstak: "Ik kwam hier voor een beter leven"

Een 48-jarige man uit Nederland is door de grensbewaking van Wit-Rusland aangehouden nadat hij de grens vanuit Litouwen illegaal had overgestoken. Hij vertelde dat het zijn doel was om een gloednieuw leven te beginnen omdat het in Nederland politiek gezien erg onrustig is.

De grensbewaking brengt in een verklaring naar buiten dat de Nederlander op 25 april met de fiets de grens overstak, en dat hij momenteel wordt vastgehouden in het noordwestelijke district Astravets. De Litouwse grenswachten sloegen in de eerste instantie alarm en informeerden hun Wit-Russische collega’s nadat ze een onbekende man hadden gespoten in de buurt van hun gedeelde grens. De Nederlandse man was ondergedoken in het bos, 200 meter van de grens.

De Nederlander vertelde aan de autoriteiten dat hij zijn toevlucht nam tot het oversteken van de grens omdat hij een nieuw leven wilde beginnen in Wit-Rusland of Rusland, maar het hem niet lukte om legaal binnen te komen.

De man mag rekenen op een boete en krijgt te maken met deportatie, ook mag hij de komende vijf jaar Wit-Rusland niet betreden.

Sinds 2017 staat Wit-Rusland toe dat alle Nederlanders, maar ook die uit andere lidstaten van de Europese Unie en vele andere westerse landen, het land 30 dagen visumvrij bezoeken. De grenzen zijn momenteel echter gesloten vanwege de Covid-19-pandemie.

Op dezelfde dag meldde Wit-Rusland een tweede illegale grensovergang. Volgens de autoriteiten passeerde een Poolse man een controlepost om het land binnen te komen om te proberen werk te vinden. De Pool legde uit dat hij na een ruzie met zijn vader naar Wit-Rusland wilde verhuizen, en hij wist niet dat de grens werd bewaakt.

Bron: RT | Beeld: Overheid Belarus

Lees meer over:
belarus

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties