Hongarije verdedigt het eigen grensregime tegen EU-kritiek: “We zullen het Hongaarse volk blijven verdedigen”

Buitenland
zondag, 07 februari 2021 om 10:04
vojtech bulant 5 TYLHGcde4 unsplash
Eind januari besloot het EU-grensagentschap Frontex om te stoppen met zijn werk aan de Hongaars-Servische grens, een van de EU-buitengrenzen. Frontex nam zodoende een standpunt in de voortdurende ruzie tussen Boedapest en Brussel in – de EU beschuldigt Hongarije van onwettig optreden tegen illegalen, die in Hongarije geen automatische aanspraak hebben op een asielprocedure en door de Hongaarse grenspolitie over het algemeen het land weer worden uitgezet. De EU stelt dit optreden al lange tijd aan de kaak.
Frontex sloot zich bij dit standpunt aan en stopte onlangs de samenwerking met Hongarije. Frontex-woordvoerder Chris Borowski maakte eind januari bekend dat “Frontex heeft besloten te stoppen met zijn operatieve activiteiten in Hongarije. Onze gezamenlijke inspanningen om de EU-buitengrenzen te bewaken, kunnen alleen maar succesvol zijn wanneer we garanderen dat onze samenwerking en onze activiteiten volledig in overeenstemming zijn met de EU-wetten.” De 20 in Hongarije gestationeerde Frontex-medewerkers zullen voorlopig naar de grenzen van de buurlanden gestuurd worden.
De beslissing van Frontex volgde na een campagne, die op 18 januari door de Hongaarse tak van de NGO “Helsinki Committee” werd gestart, een van de talrijke organisaties die aan de geldkraan van de “Open Society Foundation” van George Soros hangen. De NGO, die sinds lange tijd regeringskritisch gewroet in Hongarije bedrijft, riep Frontex ertoe op “zijn samenwerking met de Hongaarse politie te overdenken, die een kwetsende praktijk in stand houdt.”
De Hongaarse regering laat zich door de georkestreerde campagne echter niet van haar stuk brengen en verdedigt haar standpunt. De Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga, wees erop dat Hongarije zich aan alle regels gehouden zou hebben: “Ironisch genoeg, terwijl de Europese landen strijden en hun grenzen sluiten om hun eigen burgers tegen een tot nu toe onbekende pandemie te beschermen, verwachten zij dat Hongarije massa´s migranten Europa binnen laat dringen. Het is ons doel echter ons land te beschermen.”
Beeld: Unsplash