Het EU-klimaatbesluit zal Duitse huiseigenaren onteigenen, binnenkort in Nederland?

Het EU-klimaatbesluit zal Duitse huiseigenaren onteigenen, binnenkort in Nederland?

Duitsers moeten voor 254 miljard euro hun huizen renoveren om ze klimaatvriendelijk te maken. Politicoloog Falter noemt dit EU-besluit, geëist door de Groenen en de SPD (de PvdA van Duitsland), een regelrechte 'onteigening'.

Gisteren heeft het EU-parlement de richtlijn "klimaatvriendelijk" bouwen van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU) goedgekeurd. 343 EP-leden stemden voor, 216 tegen. Volgens schattingen van de ontwikkelingsbank KfW kost dit zes miljoen Duitse huiseigenaren 254 miljard euro.

Als onderdeel van de "Green Deal" van Von der Leyen worden ze gedwongen renovaties uit te voeren. Dit kost alle getroffenen gemiddeld 42.500 euro in naam van de klimaatbescherming. En dat is nog steeds een conservatieve schatting. Want zelfs investeringen van meer dan 100.000 euro kunnen nodig zijn, schatten experts.

Deze klimaatresolutie betekent een "onteigening", dienovereenkomstig moeten woongebouwen in Duitsland de komende zeven jaar ten minste energie-efficiëntieklasse "E" behalen. Alle anderen moeten nu nieuwe daken, ramen en isolatie plaatsen. Alleen al voor dakrenovaties is per vierkante meter meestal 1000 euro verschuldigd.

Politicoloog Jürgen W. Falter van de Universiteit van Mainz zei tegen de krant Bild: "Als je alleen aan het klimaat denkt en niet aan de mensen, dan komt zoiets in je op. Voor velen betekent dit onteigening die het niet meer kunnen betalen.”

Terwijl andere EU-landen, zoals Italië, hun burgers willen beschermen tegen de beperking van de klimaatverandering en hebben aangekondigd het besluit niet uit te voeren, staat de federale regering erachter. Minister van Economische Zaken Robert Habeck en zijn partij, de Groenen, en de SPD eisten heftig de beslissing van het EU-Parlement. De houding van de FDP is nog steeds open. Falter zegt: "Als de liberalen dit niet voorkomen, hoeven ze zich niet eens kandidaat te stellen bij de volgende verkiezingen."

Bron: Junge Freiheit, EU Parlement

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties