Consumentenbond brengt waarschuwing naar buiten: In dit eten zitten mogelijk kankerverwekkende stoffen

Consumentenbond brengt waarschuwing naar buiten: In dit eten zitten mogelijk kankerverwekkende stoffen

Instant noodles, een populaire snelle maaltijd voor velen, worden nu onderzocht door de Consumentenbond in Hong Kong. Het is gebleken dat bijna alle instant noodle varianten mogelijk schadelijke ingrediënten bevatten, zoals 3-MCPD en glycidol, die als potentieel kankerverwekkend worden beschouwd.

Na het nagaan van negentien verschillende types van vooraf verpakte noedels, heeft de Consumentenbond ontdekt dat zeventien daarvan te veel schadelijke ingrediënten bevatten. Het is verontrustend dat drie van deze producten zelfs meer schadelijke ingrediënten bevatten dan wat binnen de Europese Unie is toegestaan.

Een van de voornaamste zorgen is de aanwezigheid van 3-MCPD, een mogelijk kankerverwekkend ingrediënt dat ontstaat tijdens het verhitten van oliën en vetten gebruikt in de productie van instant noedels.

Hoewel het niet duidelijk is welke specifieke merken zijn onderzocht, wordt er gesuggereerd dat sommige van deze merken ook beschikbaar kunnen zijn in Nederlandse (Aziatische) supermarkten.

Behalve 3-MCPD, werd ook glycidol aangetroffen in de geteste noedels. Volgens Europese regels mag er maximaal 1000 ug/kg van deze stof aanwezig zijn in eetbare plantaardige olie. Echter, er is geen limiet vastgesteld voor de aanwezigheid van 3-MCPD en glycidol in instant noedels, zowel in Hong Kong als in de EU.

De Consumentenbond adviseert consumenten voorzichtig te zijn met het consumeren van instant noedels en roept producenten op de veiligheid van hun producten te waarborgen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaf aan dat ze niet op de hoogte waren van de waarschuwing en dat ze de zaak op maandag verder zouden onderzoeken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Ernstig verkeersongeval: Auto met gezin beland op z’n kop in een sloot

In het kleine dorp Hank, gelegen in Noord-Brabant, heeft zich zondagavond een dramatisch verkeersongeval voorgedaan. Een auto...

Dit enorme bedrag moet je betalen als je Tino Martin wil inhuren voor een feestje

De Nederlandse muziekscene kent vele iconen, maar Tino Martin staat bijzonder in de schijnwerpers nu hij de leeftijd van 40 j...

Minderjarige jongen neergestoken, man aangehouden

BREDA - Een steekpartij vond plaats in de wijk Haagse Beemden in Breda, aan de Veertienbunder, zondagavond rond 19.15 uur.Ver...

Groot verdriet voor Wilders na overlijden: “Ik mis haar enorm”

Geert Wilders, de leider van de PVV, heeft het overlijden van zijn moeder aangekondigd via het sociale medium X. Hij deelde d...

Man dood aangetroffen op vakantiepark

Een sombere zondagochtend brak aan in het Belgische Oostduinkerke, waar een 53-jarige man dood werd aangetroffen in een water...

Lees meer