Bekende acteur (88) plotseling overleden

Buitenland
vrijdag, 21 juni 2024 om 11:52
kaars1
De wereld rouwt om het verlies van een van de grootste acteerlegendes, Donald Sutherland, die op 88-jarige leeftijd is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, maakte het nieuws donderdag bekend via X (voorheen Twitter). Sutherland’s carrière, die meer dan zeven decennia besloeg, omvatte iconische rollen in films zoals "Klute", "MASH*", "Ordinary People" en de "The Hunger Games" reeks.
Kiefer Sutherland deelde zijn verdriet en eerbetoon aan zijn vader met het publiek: “Met pijn in het hart vertel ik u dat mijn vader, Donald Sutherland, is overleden. Ik denk persoonlijk dat hij een van de belangrijkste acteurs uit de filmgeschiedenis is. Nooit afgeschrikt door een rol, goed, slecht of lelijk. Hij hield van wat hij deed en deed waar hij van hield, en je kunt nooit om meer vragen dan dat. Een goed geleefd leven.” Volgens berichten van Deadline was Donald Sutherland al enige tijd ziek, wat zijn overlijden extra zwaar maakt voor zijn geliefden en fans.
Geboren op 17 juli 1935 in Saint John, New Brunswick, Canada, begon Sutherland zijn acteercarrière in de jaren zestig. Hij brak door met rollen in "The Dirty Dozen" (1967) en "MASH*" (1970), waarmee hij zijn veelzijdigheid en talent demonstreerde. Zijn indrukwekkende werk in "Citizen X" leverde hem zowel een Emmy Award als een Golden Globe op in 1995. Hij won in 2002 opnieuw een Golden Globe voor zijn rol in "Path to War".
In 2017 werd Sutherland geëerd met een ere-Oscar voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de filmkunst. Zijn memorabele vertolking van president Coriolanus Snow in de "The Hunger Games" films (2012-2015) cementeerde zijn plaats in de moderne filmcultuur. In 2020 bleef hij zijn fans imponeren met zijn rol in de HBO-serie "The Undoing", waarvoor hij een Critics’ Choice Television Award won.
Donald Sutherland's carrière is een testament van zijn toewijding aan het acteren. Hij was in staat om complexe en intense personages tot leven te brengen, wat hem tot een geliefd figuur maakte in de filmindustrie. Zijn werk inspireerde generaties en verrijkte de kunst van het acteren.
Als we terugkijken op het leven van Donald Sutherland, herinneren we ons een man die een ongeëvenaarde passie had voor zijn vak. Zijn intensiteit en nuance brachten elke rol tot leven, en zijn nalatenschap zal blijven voortleven in de harten van zijn fans en in de filmgeschiedenis. Het verlies van deze legendarische acteur is een diep gevoeld verlies voor de filmgemeenschap wereldwijd.