Australiërs die uit India proberen terug te keren naar huis krijgen te maken met boetes tot $66.600 of vijf jaar gevangenisstraf

Australiërs die uit India proberen terug te keren naar huis krijgen te maken met boetes tot $66.600 of vijf jaar gevangenisstraf

Na de bijeenkomst van het nationale kabinet op vrijdag, gaf de premier, Scott Morrison, een verklaring af waarin hij zei dat regering “nota namen van de maatregelen die zijn genomen om de toegang tot Australië te beperken van mensen die eerder in risicolanden waren, bepaald door het Ministerie van Volksgezondheid”.

De Australische minister van Volksgezondheid, Greg Hunt, kondigde de strenge maatregelen vrijdagavond laat aan en voegde eraan toe dat iedereen die probeert de regels te omzeilen, boetes tot $66.600 of vijf jaar gevangenisstraf of beide zou krijgen.

The Guardian schrijft dat deze maatregel is ingevoerd nadat twee Australische cricketspelers een reisverbod wisten te omzeilen nadat ze van India naar Qatar waren afgereisd, voordat ze huiswaarts keerden, nadat de regering alle rechtstreekse vluchten vanuit India had verboden.

"Het nationale kabinet nam nota van de beoordeling van de chief medical officer dat India het eerste land is dat de drempel van een land met een hoog risico haalt", aldus de verklaring.

Het was een voorafschaduwing van "verdere maatregelen om de risico's van reizigers met een hoog risico die Australië binnenkomen te verkleinen", maar markeerde niet expliciet het criminaliseren van terugkeer.

"De regering neemt deze beslissingen niet lichtvaardig", zei Hunt, waarbij hij een beroep deed op de bevoegdheden die op grond van de Biosecurity Act zijn verleend om de maatregelen in te voeren. "Het is echter van cruciaal belang dat de integriteit van de Australische volksgezondheids- en quarantainesystemen wordt beschermd en dat het aantal Covid-19-gevallen in quarantainevoorzieningen tot een beheersbaar niveau wordt teruggebracht."

De nieuwe regel wordt vanaf maandag van kracht en wordt op 15 mei herzien.Bioveiligheidsregels die worden ingeroepen om de volksgezondheid te beheersen tijdens de pandemie, geven de overheid al verregaande bevoegdheden.

Met bevelen voor bioveiligheidscontrole kunnen autoriteiten momenteel van een persoon verlangen dat hij contactgegevens verstrekt, regelmatig een functionaris op de hoogte houden van zijn gezondheidstoestand, beweging beperken door gedurende een bepaalde periode op de woonplaats van de persoon te blijven, decontaminatie ondergaan, lichaamsstalen verstrekken voor diagnose, behandeling ondergaan of een vaccinatie krijgen, maximaal 28 dagen in Australië blijven of worden geïsoleerd in een medische instelling.

Naast controleborden geeft de regeling de minister van Volksgezondheid ruimte om calamiteiten op het gebied van bioveiligheid vast te stellen. Deze bevoegdheden stellen de minister in staat "te bepalen of elke vereiste waaraan hij of zij is voldaan, noodzakelijk is" om het binnendringen of de verspreiding van ziekten te voorkomen. -De Guardian

Vorige week schortte Australië de directe commerciële vluchten en repatriëringsvluchten vanuit India op tot half mei, waardoor ongeveer 9.000 Australische staatsburgers die zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben geregistreerd in het ongewisse gelaten. Volgens het rapport worden ongeveer 650 van hen als kwetsbaar beschouwd.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er vanaf maart 2020 ongeveer 20.000 personen vanuit India naar Australië teruggekeerd.

Bron: Zerohedge | Beeld: Unsplash

Lees meer over:
India vliegen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties