12-jarige verdachte aangehouden na dodelijke schietpartij op Finse school

12-jarige verdachte aangehouden na dodelijke schietpartij op Finse school

Een kind is omgekomen en twee anderen zijn ernstig gewond geraakt bij een schietpartij op een school in Finland, volgens de nationale politie van het land.

De slachtoffers waren 12 jaar oud. Een verdachte, ook 12 jaar oud en een leerling van dezelfde school, vluchtte te voet maar werd later door de politie gevangen in een buitenwijk ten noorden van de Finse hoofdstad Helsinki, volgens de openbare omroep van het land, YLE.

Agenten werden rond 9.00 uur lokale tijd (2.00 uur ET) dinsdag naar de Viertola-school in de stad Vantaa geroepen, zei YLE.

Het handvuurwapen dat bij de schietpartij werd gebruikt, was in licentie gegeven aan een naaste familielid van de schutter, meldde YLE, eraan toevoegend dat de politie zei geen details te hebben over het motief. De verdachte is beschuldigd van moord en poging tot moord.

Leerlingen werden na de schietpartij in hun klaslokalen gehouden en de autoriteiten drongen er bij mensen op aan om de school te vermijden en binnen te blijven.

De Viertola basisschool ligt ongeveer 18 kilometer ten noorden van Helsinki. Het heeft ongeveer 800 leerlingen tussen de 1e en 9e klas en ongeveer 90 personeelsleden.

De Finse premier Petteri Orpo zei dat de schietpartij "diep schokkend" was.

"Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, hun families en de andere leerlingen en medewerkers van de Viertola-school," schreef Orpo op X.

Finland heeft een sterke traditie van jagen en het aantal wapenbezitters is een van de hoogste ter wereld, maar schietpartijen op scholen zijn zeer zeldzaam.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Pasgeboren meisje werd 'Batman' genoemd door grote zwarte vlek in haar gezicht - kijk hoe ze er nu uit ziet

In een wereld waar ieder mens uniek is, zijn er verhalen die bijzonder opvallen door de moed en veerkracht die ze uitstralen....

Ernstig verkeersongeval: Auto met gezin beland op z’n kop in een sloot

In het kleine dorp Hank, gelegen in Noord-Brabant, heeft zich zondagavond een dramatisch verkeersongeval voorgedaan. Een auto...

Dit enorme bedrag moet je betalen als je Tino Martin wil inhuren voor een feestje

De Nederlandse muziekscene kent vele iconen, maar Tino Martin staat bijzonder in de schijnwerpers nu hij de leeftijd van 40 j...

Minderjarige jongen neergestoken, man aangehouden

BREDA - Een steekpartij vond plaats in de wijk Haagse Beemden in Breda, aan de Veertienbunder, zondagavond rond 19.15 uur.Ver...

Groot verdriet voor Wilders na overlijden: “Ik mis haar enorm”

Geert Wilders, de leider van de PVV, heeft het overlijden van zijn moeder aangekondigd via het sociale medium X. Hij deelde d...

Lees meer