Vrouw bakt te veel taarten en moet daardoor haar bijstandsuitkering terug betalen

Binnenland
donderdag, 09 mei 2024 om 15:40
annie spratt 6shd7q l1uq unsplash
Een vrouw uit Tilburg die regelmatig zelfgebakken taarten deelde op Instagram en Facebook, moet ruim 17.500 euro aan bijstandsgeld terugbetalen, zo meldt het Brabants Dagblad.
De gemeente Tilburg kwam de taarten op het spoor via sociale media en startte vervolgens een uitgebreid onderzoek naar de activiteiten van de vrouw. Op haar Instagram-account werden maar liefst 276 unieke taarten aangetroffen, terwijl op Facebook zelfs meer dan 450 taarten te zien waren. Deze taarten, duidelijk bedoeld voor diverse gelegenheden en personen, waren stuk voor stuk gepersonaliseerd.
Tijdens een huisbezoek op 25 november 2022 troffen medewerkers van de gemeente vier planken vol bakspullen aan, waaronder vormen, strooisels, mixen en spuitzakken. Hierdoor kwam de gemeente tot de conclusie dat de vrouw gepersonaliseerde taarten op bestelling verkocht. De vrouw beweerde echter dat het bakken slechts een hobby was en dat ze de taarten soms gratis weggaf of verkocht tegen kostprijs, met name aan mensen die het zich niet konden veroorloven.
De rechtbank in Breda oordeelde echter dat het niet relevant was hoeveel geld de vrouw ontving voor de taarten, maar dat het feit dat ze geld verdiende met het bakken ervan van belang was. Ook vond de rechtbank het relevant dat de vrouw deze activiteit al jarenlang en regelmatig uitvoerde, vooral gepersonaliseerd. Het niet melden van deze activiteit bij de gemeente Tilburg werd haar eveneens aangerekend. Als gevolg hiervan moet de vrouw de ontvangen bijstandsgelden terugbetalen, ondanks haar gebrek aan administratie en weigering om deze te overleggen.