Volgens Hugo de Jonge mogelijk in juni al einde aan anderhalve meter afstand houden

Volgens Hugo de Jonge mogelijk in juni al einde aan anderhalve meter afstand houden

Al langere tijd leven we in een wat we de ‘anderhalve meter samenleving’ noemen. Het blijft immers een van de basisregels: afstand moeten houden. Het zou ook een van de laatste regels zijn die afgeschaft zouden worden, maar daar lijkt nu (gelukkig) verandering in te komen.

Volgens het heropeningsplan zou de anderhalve meter afstand pas in de allerlaatste fase ten einde komen, rond augustis van dit jaar. Demissionair minister de Jonge laat nu weten dat hij al eerder een einde aan deze maatregel wil brengen. In het huidige plan kan de tweede stap al rond de tweede helft van juni gezet worden. Daar zit wel een grote maar aan vast: mits het aantal besmettingen tegen die tijd niet tegenvalt. Bovendien geldt dit alleen wanneer er een negatieve test kan worden getoond. Ook helemaal niet het ‘normaal’ zoals we vanouds gewend zijn.

Volgens De Jonge zijn die toegangstest, zoals ze ook wel worden genoemd, een ‘extra instrument in de gereedschapskist’. Hoewel hij erkent dat deze aanpak met toegangstests niet voor iedere branche nuttig is, vertelt De Jonge: “Het loslaten van de anderhalve meter is precies het verschil tussen het wél of niet exploitabel maken van je theater, van je bioscoop, van je restaurant. Daarom is het zo’n mooi instrument, juist in deze fase.” Op het wetsvoorstel die betrekking heeft op de toegangstest is ook veel kritiek. Want een einddatum voor de wet, daar is niet genoeg duidelijkheid over.

Beeld: Schermafbeelding Unie van Waterschappen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties