Planbureaus: stop met termen ‘anderhalvemeter samenleving’ en ‘nieuw normaal’

Binnenland
vrijdag, 29 mei 2020 om 2:25
covid 19 5152341 1920
Drie vooraanstaande planbureaus pleiten voor het stoppen van het gebruiken van termen zoals 'anderhalvemeter samenleving' en 'nieuw normaal' door Nederlandse politici. Deze termen impliceren dat de ingevoerde veranderingen permanent zouden zijn, terwijl deze echt slechts tijdelijk van kracht dienen te zijn.
Nederlandse politici onder wie premier Rutte beschadigen de Nederlandse samenleving door zo vaak termen als ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘nieuw normaal’ (en varianten) in de mond te nemen. Dat is de impliciete boodschap van het SCP, het PBL en het CPB in een gezamenlijk statement. De drie planbureaus, die met belastinggeld worden betaald en gelden als belangrijke adviseurs van het kabinet, vinden de begrippen buitengewoon schadelijk en zetten daarnaast de samenleving op het verkeerde been.
De planbureaus benadrukken dat het beter zou zijn dat wanneer het overheidsbeleid zich richt op het herstellen van de maatschappij met onder andere een solide toekomstvisie, in plaatst van de termen die suggereren dat de coronamaatregelen de Nederlandse samenleving permanent veranderen. Zo schrijven ze:
“Het kabinet moet niet vasthouden aan termen als de ‘anderhalvemetersamenleving’, vinden planbureaus SCP, CPB en PBL, die voor een advies samenwerkten met het RIVM. Volgens de planbureaus, die voor het eerst een gezamenlijk advies uitbrengen, suggereren dergelijke termen dat tijdelijke maatregelen een permanent karakter krijgen.
Bovendien moet het beleid volgens de planbureaus naast bescherming tegen besmetting straks ook gebaseerd zijn op langetermijndoelen voor de economie, leefomgeving en samenleving. Ze adviseren daarom de nadruk niet op de korte termijn te leggen, “maar op een gezonde, veerkrachtige en duurzame samenleving”.”
Het rapport zou als een tik op de vingers van de premier en het kabinet beschouwd kunnen worden.
Beeld: Pixabay