Mondkapjes-deal maakte Sywert van Lienden 30 miljoen euro rijker

Mondkapjes-deal maakte Sywert van Lienden 30 miljoen euro rijker

Opniemaker Sywert van Lienden heeft samen met twee anderen een flinke hoeveelheid geld weten te verdienen aan de import van mondkapjes uit China, die hij vervolgens weer doorverkocht aan de overheid. Zo’n 30 miljoen euro volgens het artikel dat werd geschreven door Follow the Money.

Journalisten van het platform deden hun rondgang bij zeven importeurs en konden zo met een bedrag komen, die van Lienden er mogelijk aan overgehouden zou hebben. De drie zakenmannen maakten via hun besloten vennootschap Relief Goods Alliance over drie maanden tijd vermoedelijk een winstmarge van rond de 30 procent, en dat is behoorlijk. Dat valt vele malen hoger uit dan de 15 tot 20 procent die volgens bronnen bij het ministerie van Volksgezondheid destijds marktconform was.

Het is niet verboden om geld te verdienen, en er werd immers goed ingespeeld op vraag en aanbod. Maar Sywert herhaalde meerdere malen er helemaal niets aan over te houden en dus belangeloos op te treden. Hij schreef het zelfs, in een inmiddels verwijderde, tweet. Dat in combinatie met een te hoge vraagprijs gedurende een pandemie geeft het een nare bijsmaak.

Tegenover Follow The Money trekt Van Lienden de rekensom in twijfel; volgens de ondernemer lagen de inkoopprijzen destijds hoger dan de schattingen van de importeurs. Eerder weigerde Van Lienden in de Volkskrant - dat de deal aan het licht bracht - al inzage te geven in de bedrijfsvoering omdat het om informatie zou gaan die onder geheimhoudingsverklaringen zou vallen.

Geen van de 40 miljoen ingekochte kapjes werd overigens uiteindelijk in de zorg gebruikt - de maskers liggen nog in een opslag. In de Tweede Kamer is ophef ontstaan over de deal die VWS met het pas opgerichte bedrijf van Van Lienden sloot: vier partijen stelden de afgelopen week Kamervragen over de gang van zaken.

Van Lienden wilde niet reageren op het artikel van Follow the Money, volgens hem om juridische redenen. En het bestaat volgens hem enkel uit geruchten

Bron: NOS | Beeld: Videostill

Lees meer over:
mondkapjes gezondheidszorg

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties