Mogelijk dit jaar al een coronavaccin?

Binnenland
zaterdag, 05 september 2020 om 4:55
coronavirus 4833616 1920
De mogelijkheid bestaat dat er dit jaar een vaccin tegen het coronavirus op de Europese Markt zou kunnen worden gebracht. Dat stelt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat de toelating van potentiële vaccins binnen de EU coördineert.
Tegenover het AD zegt een woordvoerder van het EMA dat “het niet uitgesloten is dat in een aantal gevallen mogelijk nog dit jaar een marktvergunning wordt verstrekt.”
Het op de markt brengen van het vaccin is eerder dan verwacht, zo meld de woordvoerder. “Maar we zien dat de ontwikkelingen rondom vaccins snel lijken te gaan. Echter is het wel belangrijk om te weten dat het een bestcasescenario betreft, waarbij het een absolute voorwaarde is dat alle testresultaten van de vaccins ook voor het einde van dit jaar binnen zijn.”
De uitspraken van het EMA zijn opmerkelijk te noemen omdat het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid beweert dat zij pas in 2021 op een vaccin rekenen. Minister Hugo de Jonge zei afgelopen dinsdag tijdens de persconferentie van het kabinet: “Wij hopen de eerste vaccins in de eerste maanden van 2021 te ontvangen, hou dus nog even vol.”
Beeld: Pixabay