Dit slechte effect heeft suiker op je lichaam zonder dat je het weet

Dit slechte effect heeft suiker op je lichaam zonder dat je het weet

Suiker is slecht voor ons, dat weten we allemaal, maar toch veranderen we weinig aan ons eetgedrag. Suiker maakt dingen lekker en is ook nog eens verslavend. Te veel suiker kan leiden tot gewichtstoename, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes.

Maar er zijn nog meer dingen die het enorm slecht maken voor ons lichaam, zonder dat je dit waarschijnlijk doorhebt. Wil je weten wat precies? Ga dan naar de volgende pagina.

Suiker is een van de meest voorkomende voedingsmiddelen en is aanwezig in veel van de producten die we dagelijks consumeren, van frisdranken en koekjes tot vruchtensappen en gebak. Hoewel suiker in beperkte hoeveelheden geen kwaad kan, kan teveel suiker schadelijk zijn voor onze gezondheid. Hier zijn enkele van de slechte effecten van suiker op ons lichaam:

  1. Gewichtstoename: Suiker is een snelle energiebron, maar het biedt geen voedingsstoffen zoals vezels, proteïnen of gezonde vetten. Wanneer we te veel suiker consumeren, kan dit leiden tot gewichtstoename, omdat ons lichaam de overtollige calorieën opslaat als vet.
  2. Tandbederf: Suiker kan leiden tot tandbederf omdat het bacteriën in onze mond voedt. Deze bacteriën produceren zuren die het tandglazuur aantasten en uiteindelijk leiden tot gaatjes.
  3. Diabetes: Suiker kan het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes verhogen. Wanneer we te veel suiker consumeren, kan ons lichaam de bloedsuikerspiegel moeilijk in evenwicht houden, wat kan leiden tot insulineresistentie. Dit kan op termijn leiden tot diabetes.
  4. Hart- en vaatziekten: Hoge suikerinname kan leiden tot hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat suiker kan leiden tot een verhoogd LDL-cholesterol (het "slechte" cholesterol) en een verminderd HDL-cholesterol (het "goede" cholesterol).
  5. Leverproblemen: Te veel suiker kan ook leiden tot leverproblemen, zoals leververvetting. Onze lever is verantwoordelijk voor het afbreken van overtollige suiker in ons bloed en wanneer we te veel suiker consumeren, kan onze lever overbelast raken en uiteindelijk leiden tot leverproblemen.
  6. Gewrichtsproblemen: Hoge suikerinname kan ook leiden tot gewrichtsproblemen, zoals artritis. Dit komt omdat suiker ontstekingen in ons lichaam kan veroorzaken, wat kan leiden tot pijn en stijfheid in de gewrichten.
  7. Verminderde weerstand: Te veel suiker kan ook onze immuunsysteem aantasten, wat kan leiden tot een verminderde weerstand tegen ziekten en infecties.
  8. Slaapproblemen: Suiker kan ook invloed hebben op onze slaap.

Vooral dat laatste heeft een directe impact op je leven.

Een onderzoek uit 2016 toonde aan dat mensen met een hoog suikergehalte vaak minder diep slapen en 's nachts rustelozer zijn. Volgens dr. Michael Breus, een Amerikaanse klinische psycholoog gespecialiseerd in slaapstoornissen, leidt te veel suiker tot een neiging om 's avonds nog iets zoets te eten, omdat onze bloedsuikerspiegel daar om vraagt. Dit laat eten beïnvloedt onze slaap negatief en onze verstoorde slaap veroorzaakt de volgende dag weer een groter verlangen naar suiker. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Voedingsdeskundige Charlotte Watts benadrukt dat we vooral 's avonds chocolade, cafeïne en andere stimulerende middelen moeten vermijden. De vuistregel is om niet te eten in de twee uur voordat we gaan slapen. Wil je dus goed en diep slapen? En heb je al eventueel problemen om goed in slaap te komen? Laat suiker dan staan!

Beeld: Unsplash | Bron: Guardian

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Dit is de nieuwe vriend van Welmoed Sijtsma (33)

Welmoed Sijtsma deelt geweldig liefdesnieuws. De 33-jarige presentatrice heeft weer een relatie. Ze heeft RTL Boulevard beves...

Hond vindt plastic zak in de vuilnisbak en draagt deze mee naar huis. Eigenaars zijn geschokt als ze zien wat erin zit

Een hond genaamd pui genoot van een van zijn wandelingen die hij zelf maakte door de straten vang Bangkok, blaffend naar vree...

Zien: Dit is de 22 jaar oudere partner van Hélène Hendriks

De geruchtenmolen over Hélène Hendriks en haar mysterieuze partner heeft draait op volle toeren. Ondanks dat Hélène geruchten...

Overleden vrouw gevonden in het water

Het lichaam van een dode vrouw is maandagochtend aangetroffen in Standdaarbuiten. Het lichaam werd gevonden in het water bij...

Voorbijganger doet schokkende ontdekking: ziet overleden persoon in auto

Een voorbijganger trof maandagochtend een dode aan in een auto in Lith. De auto was geparkeerd op de Wiegersmastraat. Forensi...

Lees meer