Albert Heijn gaat minder vlees in vleesproducten stoppen: “Goed voor het klimaat”

Binnenland
dinsdag, 30 april 2024 om 14:39
1600px rundergehakt at the albert heijn winschoten 2018 02
Albert Heijn heeft aangekondigd dat het minder vlees zal gebruiken in zijn hamburgers en andere vleesproducten, zo bericht het Algemeen Dagblad. Het vlees wordt aangevuld met rundereiwit uit bloedplasma, een bijproduct van de slacht. 
Hilton Foods in Zaandam, een grote vleesleverancier van Albert Heijn, ligt op slechts 5 minuten fietsen van het hoofdkantoor van de supermarkt. Door het toevoegen van gewonnen rundereiwit aan het vlees, kan Albert Heijn 10 tot 20 procent minder 'echt vlees' gebruiken in producten zoals gehakt, hamburgers en chipolataworsten.
Deze aanpassing is niet alleen duurzamer beweert de supermarktketen, omdat er minder dieren geslacht hoeven te worden, maar het resulteert ook in lagere kosten voor de klant. Het AH Rundergehakt met toegevoegd rundereiwit wordt verkocht voor 12,30 euro per kilo, terwijl het normale rundergehakt 12,63 euro per kilo kost.
Hoewel deze ontwikkeling voordelen biedt op het gebied van duurzaamheid en kosten, is er nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van vlees verrijkt met eiwit op de gezondheid. Het is nog onbekend hoe effectief dit type vlees wordt opgenomen door het lichaam in vergelijking met traditioneel vlees, en welke langetermijneffecten het heeft op de gezondheid.
Dus weet, wanneer je voortaan vlees koopt bij de Albert Heijn, koop je 'minder vlees'.