Uitkering Amalia in 2022 ruim 1,5 miljoen euro

Uitkering Amalia in 2022 ruim 1,5 miljoen euro

De begroting van het Huis van de Koning is dinsdag ingediend bij het parlement. Daar valt te lezen wat de uitgaven van het Koninklijk Huis zullen zijn.

Volgens de huidige raming mag prinses Amalia in 2022 rekenen op een uitkering van totaal ruim 1,5 miljoen euro. Die uitkering bestaat uit twee delen: een persoonlijk inkomen en de uitgaven voor personeel en materieel.

De totale uitgaven voor het Koninklijk Huis stijgen in 2021. Het gaat van 44,4 miljoen naar bijna 45,7 miljoen. Dat valt te lezen in de begroting van het Koninklijk Huis. Het grootste gedeelte, een bedrag van 30,5 miljoen euro, gaat naar de koning zelf voor zijn functionele uitgaven. De leden van het koninklijk huis ontvangen gezamenlijk bijna 8,9 miljoen euro. Dat is ruim 3,5 ton meer dan dit jaar.

Het geld dat Amalia van de staat ontvangt staat vastgelegd in de Grondwet. De bedragen en systematiek zijn vastgelegd in de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis. Vanaf Amalia’s 18e verjaardag zullen er vier leden van het Koninklijk Huis zijn die geld van de staat ontvangen. Behalve Amalia zelf zijn dat nog de koning, de koningin en prinses Beatrix, de voormalige koningin. De overige leden van het Koninklijk Huis, onder wie prins Constantijn en prinses Margriet, ontvangen geen uitkering.

Beeld: RVD / Koninklijk Huis

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties