Spaanse koning komt met maatregelen, mogelijk zet hij zijn vader uit paleis

Spaanse koning komt met maatregelen, mogelijk zet hij zijn vader uit paleis

Het rommelt al een tijdje binnen het Spaanse koningshuis, en de storm is voorlopig nog niet gaan liggen. Met name het imago van de oud-koning Juan Carlos ligt onder vuur. Vorige maand begon een onderzoek naar de smeergeldaffaire waarbij de oud-koning betrokken zou zijn.

Nu speculeren Spaanse media er op los over een "gebaar" van zijn zoon, de huidige koning. Die zou namelijk met maatregelen bezig zijn om zijn vader nog verder op afstand te plaatsen binnen het Spaanse koningshuis. Een zeer serieuze aangelegenheid.

Verschillende journalisten denken dat het mogelijk is dat Juan Carlos uit zijn paleis in Madrid wordt gezet, waar hij momenteel met zijn vrouw Sofia verblijft. Het is zelfs mogelijk dat koning Felipe naar het buitenland wordt gestuurd. Het is ontzettend speculeren, maar ligt wel in de lijn der verwachtingen.

Deze maatregel zou dan nog eens bovenop de maatregelen komen die hij al eerder nam tegen zijn vader die momenteel 82 jaar oud is. Zo zette hij bijvoorbeeld al de jaarlijkse toelage stop. Ook maakte hij bekend dat hijzelf de toekomstige erfenis niet zal aanvaarden.

Oud-koning Juan Carlos ligt al langere tijd onder vuur. Hij droeg in 2014 het koningschap over. Hij werd eerst vooral geprezen. Met name om zijn aandeel in de rol bij de overgang van de Spaanse dictatuur onder generaal Franco. Hij maakte er een democratie van, eind jaren 70.

Maar dat imago veranderde vanaf 2011 heel erg vlug toen bleek dat Juan Carlos zou hebben bemiddeld bij de aanleg van een hogesnelheidsspoor in Saudi-Arabië door Spaanse ondernemers. Hij wordt er van verdacht dat hij er zelf 65 miljoen Euro aan overhield welke hij parkeerde op een Zwitserse rekening. Een deel er van ging naar een vriendin. Verder spelen er nog een aantal zaken waardoor hij in opspraak is geraakt.

De komende dage zal dan moeten blijken wat Felipe nu werkelijk van plan is. Verwacht wordt dat de Spaanse koning aankomende donderdag een beslissing heeft genomen over het lot van zijn vader. Dan staat namelijk een grote herdenkingsdienst gepland voor de slachtoffers van het coronavirus, waarbij Felipe eveneens aanwezig is.

De premier van Spanje gaf de koning een vrijbrief om vrij te handelen naar eigen wensen, dus vanuit de regeringszijde is er al groen licht. Wordt vervolgd.

Beeld: Ministerio de Relaciones Exteriores | CC BY-SA 2.0 | Flickr

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties