Rutte was op de hoogte van vakantietrip, maar deed niets

Rutte was op de hoogte van vakantietrip, maar deed niets

Minister-president Rutte zal verantwoording af moeten leggen aan zijn naaste collega’s, waaronder die van vice-premier De Jonge en Grapperhaus. Zij werden vrijdag verrast met het nieuws van de vakantie van de koning, en waren er niet van op de hoogte.

De Rijksvoorlichtingsdienst wist te bevestigen dat Rutte allang op de hoogte bleek te zijn van de geplande vakantie van de koning en zijn gezin. Na de ministerraad werd De Jonge door een aantal verslaggevers ondervraagd over de vakantie. Hij gaf toen aan nergens van op de hoogte te zijn.

Nu vraagt men zich hardop af of de minister-president ook een indringend gesprek met de koning heeft gehad, om hem vervolgens pogen van gedachten te veranderen over zijn aankomende reis. Mocht de koning dit advies in de wind hebben geslagen blijft Rutte overigens staatsrechtelijk gezien verantwoordelijk voor de vakantie van de koning. Dit weekeinde wordt Rutte door verschillende ministers ter verantwoording geroepen over dat gesprek. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij stevig aan de tand gevoeld worden, maar kan ook met goede tegenargumentatie reageren. Het gaat immers om een privékwestie, en het Griekse vasteland is nog steeds geel gebied.

Het blijft hoe dan ook een kwestie die gevoelig ligt, want het handelen van de koning ligt altijd onder een vergrootglas. Veel mensen vinden dat hij een bepaalde verantwoordelijkheid heeft en het goede voorbeeld moet geven aan het rest van het land. Gisteravond landde het lege regeringsvliegtuig op Schiphol, om vervolgens weer rechtsomkeert te maken om de familie op te halen. Ook dát kon weer op kritiek rekenen: “Niet erg duurzaam”, zo beaamden sommigen.

Beeld: Schermafbeelding Youtube

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties