Nieuwe munt koning Willem-Alexander mét baard ongekend populair

Nieuwe munt koning Willem-Alexander mét baard ongekend populair

De nieuwe herdenkingsmunt van 5 euro die door de Koninklijke Nederlandse munt is geslagen blijkt ongekend populair. Op de munt is koning Willem-Alexander voor het eerst afgebeeld met baard.

De munt werd uitgegeven vanwege de eeuwenoude Woudagemaal, maar dat lijkt in deze niet de aandacht te trekken. Het is vooral de keerzijde waarop de koning met baard te zien is, wat het voor velen zo bijzonder maakt. De baard wordt sinds vorige zomer permanent door de koning gedragen, en de koning lijkt hier inmiddels niet meer van af te wijken.

Vanwege de grote belangstelling legt de Koninklijke Nederlandse Munt op de website en telefonisch uit dat de uitlevering van de muntkaart nog maar even op zich laat wachten. Dit vanwege de grote belangstelling en het hoge aantal bestellingen als gevolg. De gelimiteerde gouden en zilveren uitgiften van dezelfde munt zijn zelfs al volledig uitverkocht.

Er werden al vragen gesteld over de beeltenis van de koning op zowel de euromunten als de postzegels. Daar blijkt nu dus geleidelijk verandering in te komen. De 5 euro munten gelden als wettig betaalmiddel (binnen Nederland), maar vanwege de aankoopprijs van 12,50 euro en de verzamelaarswaarde is het ongebruikelijk dat mensen er ook daadwerkelijk mee in de winkel betalen.

Het ‘Woudavijfje’ is een oplage van 15.000 stuks uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld. Koningin Wilhelmina opende het in 1920. Het gemaal moest overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee pompen, nu het IJsselmeer. Het gemaal speelt nog altijd een belangrijke rol in de Friese waterhuishouding en wordt bij extreem hoogwater nog steeds ingezet.

Beeld: Koninklijk Huis

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties