Koning Willem-Alexander naar Griekenland vertrokken, kabinet verrast

Koning Willem-Alexander naar Griekenland vertrokken, kabinet verrast

Koning Willem-Alexander is deze vrijdag vertrokken naar Griekenland om daar vakantie te gaan vieren. Met het regeringstoestel PH-GOV is hij om 17.15 in Griekenland gearriveerd, hij heeft daar een vakantiehuis. De Rijksvoorlichtingsdienst wil geen mededelingen doen of dat de koning daar is.

Over privé-aangelegenheden doet de RVD normaliter geen uitspraken, dus dit is ook de reden dat zij de aankomst weigeren te bevestigen. Het is niet bekend of dat de koning nu alleen in Griekenland is, of dat zijn gezin bij hem is.

De koning heeft een vakantievilla op de Peloponnesos, dit is het grootste schiereiland van Griekenland. Momenteel geldt daar volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken code geel. Voor de Griekse eilanden geldt een oranje reisadvies. Verschillende politieke bronnen lieten aan de NOS weten dat de koning vrijdagmiddag alleen in Griekenland is aangekomen. De vlag op Paleis Huis ten Bosch is momenteel gestreken waaruit je kunt concluderen dat is er geen aanwezigen zijn. Getuigen hebben het regeringstoestel eerder op de dag zien vertrekken vanaf Schiphol.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje werd een vraag gesteld aan vicepremier Hugo de Jonge over de vakantie de koning. Hij liet toen blijken er op dat moment niet van op de hoogte te zijn en reageerde verrast. Het vertrek zorgt bij sommige politici voor dezelfde reactie, aangezien het kabinet eerde deze week Nederlands afraadde om op vakantie te gaan naar gebieden waar een oranje reisadvies geldt. Groenlinks eist opheldering van minister-president Rutte, zij beschouwen het als een “verkeerd signaal”.

Het is niet de eerste keer dat het verblijf de koning in moeilijkheden brengt. Eerder dit jaar raakten Willem-Alexander en Máxima in opspraak omdat ze tijdens hun vakantie in Griekenland geen 1,5 meter afstand hielden en op die manier ook werden gefotografeerd.

Beeld: Pixabay, Koninklijk Huis

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties