Kan de koning helpen gestrande Nederlanders uit Marokko te halen?

Kan de koning helpen gestrande Nederlanders uit Marokko te halen?

De diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Marokko begeven zich op een dieptepunt en het is vooralsnog het kabinet niet gelukt om Nederlanders die vanwege de coronacrisis zijn gestrand, terug te halen. Kamerleden van Groenlinks en D66 zinnen er op om de koning hiervoor in te zetten, wellicht dat de Marokkaanse koning hier meer gehoor aan geeft.

Op het moment van schrijven zitten er nog ongeveer 3000 Nederlanders vast, meer dan in welk ander land dan ook. Door de strenge maatregelen die Marokko genomen heeft om het coronavirus te bestrijden is het onmogelijk om terug naar Nederland te keren. Nederland probeert al weken de gestrande Nederlanders terug te krijgen, dit is dusver in een handjevol noodzakelijke gevallen gelukt.

De verhoudingen tussen Nederland en Marokko verlopen al jarenlang zeer moeizaam. Coalitiepartij D66 en oppositiepartij Groenlinks roepen het kabinet op om de koning in te zetten om daar waar het kabinet faalt, een doorbraak middels het staatshoofd mogelijk te maken.

Afgelopen woensdag vroegen Groenlinks en DENK het kabinet al om op het hoogst mogelijke niveau bij Marokko er op an te dringen de Nederlanders terug te laten keren. Premier Mark Rutte weigerde daarop in te gaan. Hij gelooft in stille diplomatie en denkt alles wat hij erover zegt, de kans op een goede afloop zal verkleinen.

Beeld: RVD

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties