Kamerleden willen uitleg over vakantie koning en gezin, Rutte weigert te reageren

Kamerleden willen uitleg over vakantie koning en gezin, Rutte weigert te reageren

Kamerleden willen te weten komen hoe het zo ver heeft kunnen komen dat de koning en zijn gezin gisteren naar Griekenland vlogen terwijl Nederland momenteel in een gedeeltelijke lockdown zit, en eerder aan de bevolking een beroep werd gedaan om zo min mogelijk te reizen.

Zo willen de partijen SP en GroenLinks weten vanaf wanneer premier Rutte er van op de hoogte was van de reis, en of hij daar tegenin is gegaan. Normaliter zou Rutte komende week in de Kamer om uitleg zijn gevraagd, maar vanwege het herfstreces zijn er momenteel geen vergaderingen. Premier Rutte wil vandaag niet reageren op vragen van de pers over de kwestie. Anders dan gebruikelijk staat er voor komende vrijdag wel een ministerraad met persconferentie gepland. Dit in verband met het oplopende aantal coronabesmettingen.

Kamerleden willen uitleg over vakantie koning en gezin, Rutte weigert te reageren

Gisteren vloog het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig naar hun vakantiebestemming in Griekenland. Dit deden zij, zoals gebruikelijk met het regeringstoestel met registratiecode PH-GOV. Dit vliegtuig is principe altijd beschikbaar voor de koning. Het is zelfs zo dat in het overheidsbesluit staat dat hij voorrang heeft op ministers en dat de koning en zijn vrouw onbeperkt gebruik mogen maken van het regeringsvliegtuig of toestellen van de luchtmacht. Wel moet er eerst een aanvraag ingediend worden. De kosten komen voor rekening van de begroting van het Koninklijk Huis. Alleen bij staatsbezoeken is de betaler het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wanneer de koning en zijn gezin terug keren is nog niet bekend, maar zij worden dit weekend weer terug verwacht. De koninklijke standaard is vandaag in ieder geval nog niet gehesen op Paleis Huis ten Bosch, wat heeft te betekenen dat het gezin nog niet terug is in Nederland.

In een verklaring liet de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren weten dat de premier op de hoogte zou zijn van de geplande vakantie van het koninklijke gezin. In de verklaring viel ook te lezen dat de premier altijd ministeriële verantwoordelijkheid heeft. De Rijksvoorlichtingsdienst doet verder geen uitspraken over hoe de koning tot een besluit is gekomen terug te keren, maar het is in ieder geval het gevolgd dat veroorzaakt werd door allerlei boze reacties vanuit het hele land. Het koninklijk paar zou daar erg van geschrokken zijn.

Het feit dat Rutte op de hoogte zou zijn van de vakantie, daar valt de politiek momenteel over. Het is een mogelijkheid dat de premier alsmede de koning geen besef hadden van hoe gevoelig dat deze kwestie zou liggen, en voor de ophef dat het met zich mee zou brengen. Vooral omdat alles formeel volgens de regels is gelopen, het is immers geel gebied. Het is niet bekend of wat Rutte tegen de koning heeft gezegd, en of hij hem heeft ontraden te gaan. Daar zal later nog meer duidelijk over moeten worden. Gesprekken tussen de koning en de premier zijn in feite altijd vertrouwelijk, dus alles wat Rutte nog daarover gaat vertellen zal mogelijk niet heel veel duidelijkheid verschaffen. De onderschatting van Rutte is een gegeven, aangezien De Jonge van niets wist, en anders was hij wel op de hoogte gesteld.

Beeld: jounigripen | CC BY 2.0 | Flickr

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties