Verkiezingen VS: voorsprong Biden op Sanders

Verkiezingen VS: voorsprong Biden op Sanders

Het is een week na zijn winst op Super Tuesday, en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden lijkt zijn voorsprong te hebben vergroot. In de VS werd in zes staten gestemd. Vooral in de staat Michigan deelt vicepresident een rake klap uit aan zijn socialistische concurrent Bernie Sanders. Dit blijkt uit de exitpolls.

Vorige week kwam Biden op Super Tuesday al als winnaar uit de bus. Toen stemden veertien staten. Gisteren gingen op ‘Mini Tuesday’ zoals dat heet, kiezers in zes staten naar de stembus: Mississippi, Missouri, Michigan, North-Dakota, Washington en Idaho.

Alle ogen zijn nu op de twee presidentskandidaten gericht, die nu een directe strijd met elkaar aan lijken te gaan, waarbij andere concurrentie ontbreekt. Volgens de exitpolls is Biden het meest populair in de staten Missouri, Mississipi en Michigan. Vooral de laatste staat i van groot belang.

In Michigan zijn namelijk 125 kiesmannen, de zogeheten gedelegeerden, te verkrijgen. Dat is de meeste van alle staten waar gisteren gestemd mocht worden. De staat staat ook bekend als een zogenoemde ‘swing state’. Een staat waarbij het elke verkiezingen een verschillende, onbekende kant, op kan gaan. Dat maakt dergelijke staten voor presidentskandidaten dan ook van groot belang.

“Verrassend genoeg won Sanders er vier jaar geleden van Hillary Clinton”, zo zegt VS-verslaggever Ruben Leter. “En Trump won er op zijn beurt ineens can Clinton, terwijl er twee verkiezingen daarvoor nog op Obama was gestemd. Nu Biden daar wint, ziet het er goed uit voor hem.”

Voor Sanders zien de zaken er wat minder rooskleurig uit. De nederlaag in Michigan was voor hem een flinke tegenvaller. Deskundige Leter zegt: “Hij stopte met campagne voeren in Mississippi zodat hij zich op Michigan kon richten. Hij moest die staat winnen om zijn campagne in leven te houden. Dat heeft niet te betekenen dat hij nu de handdoek in de ring gaat gooien. Zondag vindt er een debat met Biden plaats, en Biden staat er om bekend dat hij niet erg sterk is in het debatteren. Maar Sanders moet wel met een goede comeback komen.”

Het is nog niet bekend wie de overige drie staten, Idaho, Washington en North-Dakota op zijn naam mag schrijven. Die uitslag laat nog even op zich wachten.

De uitbraak van het coronavirus zorgt ook voor belemmeringen bij de Amerikaanse voorverkiezingen van het presidentschap. Zowel Biden als Sanders schrapten campagnebijeenkomsten in Cleveland (in de staat Ohio), als voorzorgsmaatregel om verdere verspreiding te voorkomen.

Dit was een reactie op uitspraken van de autoriteiten van Ohio, welke hun zorgen hadden geuit over ‘grote bijeenkomsten’. Vervolgens werden de rally’s afgeschaft.

Beeld: Flickr

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties