Timmermans drijft klimaatgekte door, Europees Parlement fel in verzet

Timmermans drijft klimaatgekte door, Europees Parlement fel in verzet

Verontrustende ontwikkelingen. De Europese Commissie krijgt voortaan de macht om het klimaatbeleid van landen binnen de Europese Unie aan te scherpen. Landen die niet voldoende hun best doen om afgesproken doelen te halen, mag voortaan een tik op de vingers worden gegeven. Dit staat in een klimaatwet die door Eurocommissaris Frans Timmermans is gepresenteerd.

Timmermans wenst de volledige macht te grijpen als er dingen gebeuren die voor hem niet wenselijk zijn. Met als excuus dat hij bang is dat het doel om in 2050 een klimaatneutraal Europa te halen niet bereikbaar is.

De plannen van Timmermans zorgen voor een fel verzet binnen het Europees parlement. Verschillende partijen noemen het overdracht van macht nadat ze de uitgelekte versie van de klimaatwet onder ogen kregen. Zo omschrijft Europarlementarier Esther de Lange het als “ee machtstransfer”.

De tekst uit het wetsvoorstel laat blijken dat de maatregelen nodig zijn om bij te sturen mocht het ooit de verkeerde kant op gaan. Jan Huitema van de VVD vindt dit allesbehalve slim. “Hiermee maak je mensen boos. Je moet zorgen dat je de steun hebt van zowel bedrijven als burgers. Beter verleiden dan dwingen. Dwan is nooit goed.”

In december spraken bijna alle Europese regeringsleiders af dat de EU in 2030 de uitstoort van broekasgassen met 50 tot 55 procent moet verlangen, en zelfs in 2050 klimaatneutraal dienen te zijn. Voor het definitieve besluit is het echter wel nodig dat alle EU-lidstaten instemmen. Polen geloofde niet in deze maatregelen omdat het zich afvraagt of de doelen voor het land wel haalbaar zijn. Aankomende zomer zal het definitieve besluit uiteindelijk worden genomen.

Meer macht naar de Europese Commissie toetrekken zorgt alleen maar voor een kleinere rol voor regeringsleiders. Op die manier verliezen ze feitelijk ook hun vetorecht. Dat geldt dan ook voor het Europees Parlement. Bas Eickhout van Groenlinks baalt van de discussie. Zo zegt hij: “Dit is natuurlijk een hele slechte start voor de hele Green Deal. Ik wil het hebben over meer ambitie in de klimaatmaatregelen, maar in plaats daarvan gaat de discussie nu over deze procedure.”

De klimaatwet wacht dus nog op goedkeuring door zowel de Europese Raad, waarin de regeringsleiders van de EU-lidstaten zitten, als het Europees Parlement. Dat zal niet zomaar gebeuren en ook nog wel voor de nodige ophef zorgen. Als het plan doorgaat mag het Europee Parlement ja of nee zeggen als de Euopese Commissie de bevoegdheid om in te grijpen gaat gebruiken. “Met dwang ga je er echt niet komen”, zo laat Huitema van de VVD weten.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat weten dat het niet de bedoeling is om straffen uit te delen. “Wat hier belangrijk is, is de klimaatneutraliteit. Dat is de stip aan de horizon in 2050. We vullen alleen de weg er naar toe in, zoals is gevraagd door regeringsleiders.”

Er wordt een fel debat in Straatsburg verwacht over het aankomende wetsvoorstel, waarbij ook zeker de mogelijkheid bestaat dat de klimaatwet zal worden verworpen.

Beeld: Flickr

Lees meer over:
klimaat

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties