Minister Ollongren weigert om huurprijzen per 1 juli te bevriezen

Minister Ollongren weigert om huurprijzen per 1 juli te bevriezen

Minister van Wonen, Kajsa Ollongren weigert om de huurprijzen te bevriezen. Dit ondanks herhaaldelijk aandringen vanuit de Eerste Kamer, welke zelfs twee via eer via een motie een oproep deed, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Het komt weinig voor dat er moties vanuit de Eerste Kamer doorkomen. De senaat ontving afgelopen vrijdag een bief van Ollongren, waarin zij schreef dat zij nu geen mogelijkheden ziet nog verder te gaan. De Eerste Kamer reageert zeer kritisch over de weigering van de minister.

SP'er senator Tiny Kox, welke het initiatief nam voor de moties, ziet problemen opdoemen voor Ollongren. "Een minister die willens en wetens weigert uitvoering te geven an een uitdrukkelijke en herhaalde oproep van het parlement, brengt zichzelf zodoende in politieke problemen."

Ollongren wilt dat verhuurders zelf met oplossingen op maat komen, indien huurder financiële problemen krijgen. Volgens de minister zou een algemene bevriezingen van de huren verhuurders in de problemen kunnen brengen. Wat vervolgens volgens haar consequenties kan hebben voor de verduurzaming, het onderhoud en de bouw van nieuwe woningen.

Vanwege de coronacrisis nam de Eerste Kamer in april een motie aan om de huren eenmalige te bevriezen. Op die manier moet worden voorkomen dat mensen financieel (verder) in de problemen komen. Vooralsnog gebeurt dat niet en dus kunnen woningcorporaties per 1 juli de huur gewoon verhogen. Gemiddeld is die stijging zo’n 2,5 procent. Wel heel een klein deel van de woningcorporaties aangegeven de verhoging uit te stellen vanwege de heersende pandemie.

Beeld: Wikimedia Commons

Lees meer over:
woningen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties