Minister Grapperhaus: op deze manier gaat het helemaal verkeerd

Minister Grapperhaus: op deze manier gaat het helemaal verkeerd

Minister van Justitie Fred Grapperhaus tikt mensen die lak hebben aan de corona-adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de overheid, op de vingers. "Dit is helemaal verkeerd", zo zegt de minister in het programma Eenvandaag, in reactie op de beelden van dit weekend waar veel mensen in kustplaatsen en de bossen bij elkaar kwamen.

"Er zijn duidelijke instructies die ook precies zeggen wat je moet doen", zo zegt minister Grapperhaus. "Die instructies zijn er om kwetsbare mensen te beschermen tegen het coronavirus en een te snelle verspreiding daarvan ook tegen te gaan."

De minister is duidelijk, hij roept de mensen op zo min mogelijk uit huis te gaan. "Mocht je een frisse neus willen halen, doe dat dan ook met beleid. Zorg er voor dat je voortdurend anderhalve meter afstand houd." Voor Nederlanders is het belangrijk te weten dat ze niet met het volledige gezin boodschappen gaan doen, bij voorkeur bij een zo leeg mogelijke winkel. "En wacht je beurt af", zegt Grapperhaus.

De minister vindt het erg om te zien dat er mensen in de zorg zijn die ontzettend hard werken, en dat er even verderop mensen zijn die daar helemaal geen boodschap aan hebben en met veertig man door een bos lopen.

Vandaag komt de crisiscommissie van het kabinet ook weer bijeen. "Er is hier duidelijk veel aandacht voor", zo zegt Grapperhaus.

In de avond overlegt de minister met lokale besturen en hij sluit niet uit dat hij tot verdere, strengere, maatregelen zal besluiten. "Het is hoe dan ook mogelijk een samenscholingsverbod n te stellen, als burgemeesters constateren dat mensen zich in groepen begeven en de openbare orde weten te verstoren."

"Als mensen het nodig vinden alle regels aan hun laars te lappen, dan ga je inderdaad over op de volgende stap." Hoe waarschijnlijk het is dat dergelijke beslissingen vandaag worden genomen is nog niet helemaal duidelijk. Daar wil de minister namelijk niet op vooruitlopen.

Beeld: Yordan Simeonov (EU2018BG) - (CC BY 2.0) - Flickr.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer