Hongaarse patriotten vernielen Black Lives Matter-standbeeld in Boedapest

Gisteren werd in Boedapest een regenboogkleurig beeld ter ere van de Black Lives Matter-beweging ingehuldigd. Volgens de plannen zou het twee weken in het negende district van de Hongaarse hoofdstad zijn gebleven. Het beeld kon daar echter niet zo lang staan.

Eerder werd onthuld dat een werk gerelateerd aan de BLM-beweging in Boedapest zou worden tentoongesteld. Velen waren hier tegen, waaronder de Our Homeland Movement, die zei dat het beeld “een anti-Europees, anti-blank, anti-heteroseksueel en anti-christelijk symbool” was. Het beeld was echter al gemaakt en het werd gisteren ingewijd.

- Advertisement -

Het was de bedoeling dat het regenboogkleurige beeld tot 14 april zou zijn tentoongesteld. In de tijd sinds het standbeeld werd opgericht, werd het echter omheind, vervolgens overgoten met verf en op vrijdagochtend gesloopt en vernield. Péter Szalay, de maker van het standbeeld, zei dat hij geen politieke propaganda wilde creëren, maar het feit dat veel mensen op deze manier reageerden, is veelzeggend.

In augustus 2020 kondigde het 9e district van Boedapest een wedstrijd aan voor onafhankelijke openbare werken. De vakjury selecteerde zes werken die op verschillende punten in de wijk zouden worden tentoongesteld. Alleen het werk van Péter Szalay had echter zo’n avontuurlijke reis. Naast de Our Homeland Movement zei Zsolt Bayer, een insider van Fidesz, eerder dat het standbeeld onmiddellijk na de oprichting zou worden afgebroken. Hoewel Bayer er niets mee te maken had, hebben leden van de organisatie Legion Hungaria het standbeeld afgebroken. Er is ook een video gemaakt van de sculptuur, die later is verwijderd. Het werd aan de video toegevoegd: “Gisteren is het opgezet door de linkse districtsbestuur en we hebben het vanmorgen afgebroken, in overeenstemming met onze eerdere beloften.

Het amper een meter hoge standbeeld werd op één dag door 3 aanvallen geraakt. Volgens Péter Szalay is ook het lot van het beeld symbolisch. De maker rekende erop dat het beeld geen dag zou duren. Hij voegde eraan toe dat er niets ideologisch te zeggen was over het werk zelf. “Het is niet iets dat tegen beide partijen spreekt. Er wordt niet beweerd dat Black Lives Matter of dit pro-homoseksueel is. En er is geen bericht dat de BLM slecht is, ” zei Szalay.

Het beeld was eerder tentoongesteld in een privégalerie, waar niemand een probleem had met het werk. “Zelfs gisteren dacht ik dat het beeld geen schade zou oplopen. Ik dacht dat de inwoners van Boedapest volwassen genoeg waren om naar een openbaar standbeeld te kijken en het geen pijn te doen. Daarom ben ik nu een beetje teleurgesteld, ”zei Krisztina Baranyi, de burgemeester van het district, tegen telex.hu. Er zijn geen plannen om het beeld te vervangen. De eigenaar van een collectie uit Szombathely heeft het kapotte werk echter al aangevraagd en het beeld kan waarschijnlijk een pauze nemen. Tenminste wat er van over is.

Beeld: Orbán Balázs

Schrijf je nu in op onze Nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de meest interessante ontwikkelingen

We sturen je geen spam! Je kunt je altijd uitschrijven
E-mail :
SelectSelect

‘Graaf Claus-Casimir in aanraking met de politie’

Kwajongensstreken daar hebben wij allemaal ons aandeel in, dat geldt ook voor graaf Claus-Casimir, de zus van Gravin Eloise. In tegenstelling tot...

Sylvana Simons: “Als Zwarte Piet niet uit Nederland verdwijnt uit Nederland, dan vertrek ik zelf”

Sylvana Simons die bekend staat als prominente tegenstander van Zwarte Piet, wil per wet de traditionele variant van het figuur verbieden. Het...

Europese Unie gaat geen vaccins AstraZeneca meer bestellen

De Europese Unie gaat niet langer meer bestellingen plaatsen bij farmaceut AstraZeneca. Vanaf juni worden er geen bestellingen meer gedaan, zo bevestigt...

Kabinet wil de coronamaatregelen vanaf 18 mei versoepelen

Het kabinet wil met betrekking tot de coronaregels vanaf 18 mei versoepelen doorvoeren: sportscholen, dierentuinen, pretparken en andere zogenoemde 'doorstroomlocaties in de...

Prins schiet grootste beer van Roemenië dood

De grootste en bekendste beer van Roemenië, genaamd Arthur, zou door een geweerschot van prins Emanuel von and zu Liechtensteinstein om het...