Deze speciale robot gaat het coronavirus aan boord van vliegtuigen vernietigen

Een robot die gewapend is met virusdodend ultraviolet licht wordt getest op Zwitserse vliegtuigen, nog een ander idee dat erop gericht is het vertrouwen van de passagiers te herstellen en de reisindustrie nog meer pandemische pijn te besparen.

UVeya, een Zwitserse start-up, voert de proeven uit met de robots met het in Dubai gevestigde luchthavendienstbedrijf Dnata binnen Embraer-jets van Helvetic Airways, een chartermaatschappij die eigendom is van de Zwitserse miljardair Martin Ebner.

- Advertisement -

Vliegtuigfabrikanten moeten de apparaten nog certificeren en bestuderen de impact die hun UV-licht kan hebben op interieurbekleding, die na vele desinfecties zou kunnen vervagen, zei UVeya-mede-oprichter Jodoc Elmiger.

Toch kunnen de hoopvolle robotreinigers de vliegangst van mensen verminderen, zelfs als COVID-19 circuleert. “Dit is een bewezen technologie, het wordt al meer dan 50 jaar gebruikt in ziekenhuizen en laboratoria, het is zeer efficiënt”, zei Elmiger woensdag. “Het laat geen sporen of residu achter.”

Het team van Elmiger heeft tot nu toe drie prototypes gebouwd, waarvan hij er één demonstreerde in een Helvetic-jet op de luchthaven van Zürich, waar het verkeer vorig jaar met 75 procent kelderde.

De lichten van de robot, gemonteerd op een kruisbeeldvormig frame, wierpen alles in een zachtblauwe gloed terwijl het langzaam door het gangpad van de Embraer bewoog. Eén robot kan een vliegtuig met één gangpad in 13 minuten desinfecteren, van begin tot eind, hoewel grotere vliegtuigen er langer over doen.

Directeuren van Dnata hopen dat vliegtuigfabrikanten de robots zullen tekenen – Elmiger schat dat ze zullen verkopen voor ongeveer 15.000 Zwitserse frank ($ 15.930) – omdat regeringen nieuwe maatregelen nodig hebben om ervoor te zorgen dat luchtreizigers niet ziek worden.

“We waren op zoek naar een duurzame en ook milieuvriendelijke oplossing om aan die verzoeken te voldoen”, zegt Lukas Gyger, Chief Operating Officer van Dnata in Zwitserland.

Hoewel het particuliere Helvetic geen reddingsoperaties nodig heeft gehad zoals een groot deel van de industrie, is zijn bedrijf ook gestript, met zijn vloot grotendeels stil in hangars. De UV-robots van UVeya kunnen daar verandering in brengen, zei Mehdi Guenin, een woordvoerder van Helvetic.

“Als onze passagiers, als onze bemanning weet dat onze vliegtuigen veilig zijn – dat er geen virussen of bacteriën zijn – zou het hen kunnen helpen om weer te vliegen,” zei Guenin.

Schrijf je nu in op onze Nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de meest interessante ontwikkelingen

We sturen je geen spam! Je kunt je altijd uitschrijven
E-mail :
SelectSelect

Burgemeester die opstapte na Monstertruckdrama ontvangt 800.000 euro aan wachtgeld

Oud-burgemeester van Haaksbergen, Hans Gerritsen, blijkt nog jarenlang wachtgeld te ontvangen. Gerritsen moest in 2015 opstappen in de nasleep van het monstertruckdrama...

Kabinet komt met versoepelingen: avondklok weg en terrassen beperkt open

Het kabinet koerst af op versoepelingen, waarbij de avondklok per 28 april verdwijnt en de terrassen - onder voorwaarden - weer open...

Twee weken in Tweede Kamer levert Sidney Smeets een halve ton aan wachtgeld op

Het Kamerlidmaatschap was voor Sidney Smeets (D66) maar voor korte duur, hij zat slechts voor twee weken in de Tweede Kamer. Maar...

Rusland komt met ultimatum voor VS: ‘Binnen 6 dagen vertrekken uit Oekraïne of we vallen aan’

Donderdag 15 april werd de Amerikaanse ambassadeur John Sullivan op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden. Daar kreeg hij volgens inlichtingenbronnen...