Woningmarkt nog krapper: 11.000 vluchtelingen moeten een woonruimte krijgen

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol heeft bekend gemaakt dat in de tweede helft van dit jaar 11.000 vergunninghouders een woonruimte moeten krijgen. Dat zijn mensen die bijvoorbeeld zijn gevlucht voor oorlog of vervolging en in Nederland een veilig verblijf krijgen.

De zogeheten taakstelling is 15 maart toegelicht tijdens de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) en 29 maart gepubliceerd in de Staatscourant. De taakstelling geldt voor de periode 1 juli 2021 tot en met 31 december 2021 en is bedoeld om gemeenten te laten weten hoeveel vergunninghouders door hen gehuisvest moeten worden.

- Advertisement -

Het aantal van 11.000 vergunninghouders is gebaseerd op het verwachte aantal asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt in de periode van 1 april tot en met 30 september 2021. Dit aantal is lager dan verwacht, eind vorig jaar werd de verwachte taakstelling voor de tweede helft van 2021 op 13.500 geschat.

De coronacrisis zorgt voor meer onzekerheden bij het berekenen van de te verwachten aantallen. Zo kunnen de ontwikkelingen rond de bestrijding van het coronavirus, zoals reisbeperkingen, invloed hebben op het daadwerkelijke aantal vergunninghouders dat in deze periode een huis nodig heeft.

Daarom wordt in juli 2021 een tussentijdse evaluatie gedaan om te kijken of de verwachting van 11.000 vergunninghouders nog juist is en of dat aantal moet worden verlaagd.

Aan de LRT is meermaals begrip uitgesproken dat het voor gemeenten als gevolg van de coronacrisis en de krapte op de woningmarkt lastiger kan zijn om de gevraagde taakstelling te realiseren.

Bron: Rijksoverheid | Beeld: Pixabay

Schrijf je nu in op onze Nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de meest interessante ontwikkelingen

We sturen je geen spam! Je kunt je altijd uitschrijven
E-mail :
SelectSelect

Burgemeester die opstapte na Monstertruckdrama ontvangt 800.000 euro aan wachtgeld

Oud-burgemeester van Haaksbergen, Hans Gerritsen, blijkt nog jarenlang wachtgeld te ontvangen. Gerritsen moest in 2015 opstappen in de nasleep van het monstertruckdrama...

Kabinet komt met versoepelingen: avondklok weg en terrassen beperkt open

Het kabinet koerst af op versoepelingen, waarbij de avondklok per 28 april verdwijnt en de terrassen - onder voorwaarden - weer open...

Twee weken in Tweede Kamer levert Sidney Smeets een halve ton aan wachtgeld op

Het Kamerlidmaatschap was voor Sidney Smeets (D66) maar voor korte duur, hij zat slechts voor twee weken in de Tweede Kamer. Maar...

Rusland komt met ultimatum voor VS: ‘Binnen 6 dagen vertrekken uit Oekraïne of we vallen aan’

Donderdag 15 april werd de Amerikaanse ambassadeur John Sullivan op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden. Daar kreeg hij volgens inlichtingenbronnen...