Gibraltar heft coronamaatregelen op na geslaagde vaccinatiestrategie

Het dwergstaatje Gibraltar kon eerder deze week afscheid nemen van alle (nachtelijke) uitgaansverboden en de avondklok. Het Britse overzeese gebied heeft onlangs geen nieuwe coronavirusinfecties erbij gekregen en daarom is er eindelijk ruimte voor versoepelingen waar lang op werd gehoopt. 

De avondklok is opgeheven en de bars en restaurants mogen op de zuidpunt van het Iberisch schiereiland ook weer tot 02.00 open gaan. Mondmaskers hoeven buiten niet meer gedragen te worden, hoewel deze in openbare binnenruimtes nog wel gedragen dienen te worden. 

- Advertisement -

Gibraltar telt zo’n 33.000 inwoners en vrijwel de gehele volwassen bevolking is inmiddels gevaccineerd. Tenminste 30.232 mensen hebben minstens één prik gekregen, 25.000 personen zijn daardoor volledig geïmmuniseerd. De inspanningen om te vaccineren werpen zodoende vruchten af, er zijn geen nieuwe infecties meer gemeld. Ook zijn er geen bevestigde COVID-19 patiënten in het nationale ziekenhuis bekend. 

Na een harde lockdown begon het land in februari geleidelijk de beperkingen te versoepelen. Dat viel samen met een toestroom van vaccins die door de Britse regering werden verzonden. De minister van Volksgezondheid Samantha Sacramento zei dat 97% van de mensen ermee instemde zich te laten vaccineren.

Gibraltar gaat zelfs verder dan de meeste landen met vaccins. Het biedt niet alleen prikken aan buitenlandse werknemers uit Spanje, het vaccineert ook mensen ouder dan 16, niet 18, om infecties op scholen te verminderen.

Hoewel Gibraltar nu een goed voorbeeld kan geven van hoe het leven eruit zou kunnen zien als de vaccinatie eenmaal is voltooid, blijven de nationale functionarissen voorzichtig. Dat roept bij de bevolking ook vragen op. Waarom nog maatregelen? Maar, het begin is al gemaakt. 

Bron: Aa.com | Beeld: Unsplash

Schrijf je nu in op onze Nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de meest interessante ontwikkelingen

We sturen je geen spam! Je kunt je altijd uitschrijven
E-mail :
SelectSelect

Burgemeester die opstapte na Monstertruckdrama ontvangt 800.000 euro aan wachtgeld

Oud-burgemeester van Haaksbergen, Hans Gerritsen, blijkt nog jarenlang wachtgeld te ontvangen. Gerritsen moest in 2015 opstappen in de nasleep van het monstertruckdrama...

Kabinet komt met versoepelingen: avondklok weg en terrassen beperkt open

Het kabinet koerst af op versoepelingen, waarbij de avondklok per 28 april verdwijnt en de terrassen - onder voorwaarden - weer open...

Twee weken in Tweede Kamer levert Sidney Smeets een halve ton aan wachtgeld op

Het Kamerlidmaatschap was voor Sidney Smeets (D66) maar voor korte duur, hij zat slechts voor twee weken in de Tweede Kamer. Maar...

Rusland komt met ultimatum voor VS: ‘Binnen 6 dagen vertrekken uit Oekraïne of we vallen aan’

Donderdag 15 april werd de Amerikaanse ambassadeur John Sullivan op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden. Daar kreeg hij volgens inlichtingenbronnen...