Europese Unie voert druk op om einde te brengen aan gesloten grenzen België

De Europese Commissie blijft druk uitoefenen op de Belgische autoriteiten om een ​​einde te maken aan het niet-essentiële reisverbod dat momenteel van kracht is in België, dat pas op 18 april 2021 afloopt.

Eerder werd aangekondigd dat de beperkingen van kracht zouden zijn tot 1 april, maar tijdens een vergadering van het Raadgevend Comité op 19 maart keurden de autoriteiten de verlenging van het verbod tot 18 april goed als de overeenkomst voor verplichte tests en zelfisolatie van reizigers wordt goedgekeurd. Het Overlegcomité besloot op 22 januari eerst om niet-essentiële reizen van en naar België te verbieden. Het verbod liep af op 1 maart 2021, maar het werd verlengd vanwege zorgen die ontstonden tijdens de verspreiding van de nieuwe COVID-19-mutaties in heel Europa en verder in de wereld.

- Advertisement -

De Europese commissaris voor Justitie Didier Reynders benadrukte in een gesprek met de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dat de Belgische autoriteiten het beleid van het vrij verkeer van mensen in de EU moeten respecteren.

“De Commissie verwacht een einddatum voor het verbod op niet-essentiële reizen en andere minder beperkende maatregelen, zoals testen en quarantaines”, voegde Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders toe.

De minister van Binnenlandse Zaken kondigde ook aan dat het voorstel van de Commissie voor een digitaal certificaat en het belang voor de inwerkingtreding van de overeenkomst over samenwerking op het gebied van testen en zelfisolatie ook tijdens de bijeenkomst werden besproken, meldt SchengenVisaInfo.com.

Eerder in maart ontving België een brief van de Europese Commissie waarin stond dat het land de gezondheid van het publiek kan beschermen, zelfs als ze de beperkingen versoepelen in plaats van een totaal verbod op te leggen. De Belgische autoriteiten benadrukten echter dat het huidige verbod “een pijler is van een breder beleid dat naast het test- en quarantainebeleid ook interne maatregelen betreft en hiertegen moet worden afgewogen”.

Volgens de huidige maatregelen van België moeten alle personen die België binnenkomen vanuit een land op de rode lijst zichzelf geïsoleerd blijven en kunnen ze alleen worden ontslagen na het indienen van een negatieve PCR-test die is uitgevoerd op de zevende dag van zelfisolatie.

Beeld: Unsplash

Schrijf je nu in op onze Nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de meest interessante ontwikkelingen

We sturen je geen spam! Je kunt je altijd uitschrijven
E-mail :
SelectSelect

‘Graaf Claus-Casimir in aanraking met de politie’

Kwajongensstreken daar hebben wij allemaal ons aandeel in, dat geldt ook voor graaf Claus-Casimir, de zus van Gravin Eloise. In tegenstelling tot...

Sylvana Simons: “Als Zwarte Piet niet uit Nederland verdwijnt uit Nederland, dan vertrek ik zelf”

Sylvana Simons die bekend staat als prominente tegenstander van Zwarte Piet, wil per wet de traditionele variant van het figuur verbieden. Het...

Europese Unie gaat geen vaccins AstraZeneca meer bestellen

De Europese Unie gaat niet langer meer bestellingen plaatsen bij farmaceut AstraZeneca. Vanaf juni worden er geen bestellingen meer gedaan, zo bevestigt...

Kabinet wil de coronamaatregelen vanaf 18 mei versoepelen

Het kabinet wil met betrekking tot de coronaregels vanaf 18 mei versoepelen doorvoeren: sportscholen, dierentuinen, pretparken en andere zogenoemde 'doorstroomlocaties in de...

Prins schiet grootste beer van Roemenië dood

De grootste en bekendste beer van Roemenië, genaamd Arthur, zou door een geweerschot van prins Emanuel von and zu Liechtensteinstein om het...