Kick Out Zwarte Piet vindt nieuwe grijze piet ook discriminerend en gaat demonstreren

Kick Out Zwarte Piet neemt geen genoegen met de nieuwe ontworpen grijze piet, en vinden deze net zo discriminerend als een zwarte piet. Daarom is de actiegroep van plan om dit jaar ook te demonstreren in Eindhoven. 

De Eindhovense gemeente had met de introductie van een nieuwe grijze piet, die overigens voor veel ophef zorgde vanwege gigantische kosten en het aanpassen van Nederlandse tradities, de hoop om voor altijd een punt te kunnen zetten achter de voortdurende pietendiscussie. Dit blijkt nu echt niet het geval te zijn want er klinkt nog steeds kritiek. Eindhoven Kan Het, een aan KOZP-gelieerde actiegroep wil van alle traditionele kenmerken van Zwarte Piet af, en neemt daarmee dus geen genoegen met de nieuwe grijze versie. Volgens de actiegroep een ‘pseudo-Blackface’. 

- Advertisement -

KOZP sluit zich daar bij aan en is nu van plan om te gaan protesteren in alle gemeenten die ook vasthouden aan de grijze pieten. De actiegroep doet verder geen mededelingen over hoe en waar de demonstraties zullen plaatsvinden. Voor KOZP en Eindhoven Kan Het is de schoorsteenpiet, een piet met enkel een paar roetvegen op het gezicht, de enige acceptabele variant. 

Het invoeren van de nieuwe piet was geen democratische beslissing, het werd niet ter goedkeuring voorgelegd aan het college. Wel werd het aan wethouders getoond tijdens een presentatie. De intochtcomité laat weten dat de subsidie voor dit jaar goedgekeurd is, en de huidige pieten niet wenst aan te passen. Van Kollenburg van het intochtcomité: “We hebben in september voor een grijze piet gekozen en daar blijven wij. Over de jaren erna wil ik nog niet vooruit lopen.” 

Beeld: Gemeente Eindhoven

Schrijf je nu in op onze Nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de meest interessante ontwikkelingen

We sturen je geen spam! Je kunt je altijd uitschrijven
E-mail :
SelectSelect

Koningin Máxima maakt zich grote zorgen om haar moeder

Koningin Máxima heeft veel zorgen om het welzijn van haar moeder, Maria del Carmen (76). Zij heeft nu voor de zoveelste keer...

Heeft prinses Beatrix een relatie met deze man?

Het Duitse blad Freizeit is er heilig van overtuigd: prinses Beatrix heeft een nieuwe liefde in haar leven. Het blad schrijft dat...

‘Graaf Claus-Casimir in aanraking met de politie’

Kwajongensstreken daar hebben wij allemaal ons aandeel in, dat geldt ook voor graaf Claus-Casimir, de zus van Gravin Eloise. In tegenstelling tot...

Sylvana Simons: “Als Zwarte Piet niet uit Nederland verdwijnt uit Nederland, dan vertrek ik zelf”

Sylvana Simons die bekend staat als prominente tegenstander van Zwarte Piet, wil per wet de traditionele variant van het figuur verbieden. Het...

Europese Unie gaat geen vaccins AstraZeneca meer bestellen

De Europese Unie gaat niet langer meer bestellingen plaatsen bij farmaceut AstraZeneca. Vanaf juni worden er geen bestellingen meer gedaan, zo bevestigt...