Iran vaardigt arrestatiebevel uit voor Trump wegens moord op Soleimani en vraagt Interpol om op te treden

Iran heeft 36 mensen geïdentificeerd die betrokken zijn bij de moord op generaal Qassem Soleimani en zal bij Interpol een verzoek indienen tot zijn arrestatie, aldus berichten in de media. De lijst met verdachten wordt aangevoerd door president Donald Trump.

De namen van de verdachten in de spraakmakende moord op de Iraanse elite-commandant van de Quds-strijdmacht zijn door Teheran’s hoofdaanklager Ali Alghasi-Mehr aan Interpol meegedeeld, zeiden de Iraanse media maandag. De functionaris noemde de moord een ‘moord’ en een ‘terroristische daad’.

- Advertisement -

Soleimani kwam op 3 januari om het leven tijdens een bezoek aan Irak, toen zijn auto werd geraakt door een Amerikaanse luchtaanval. De regering-Trump rechtvaardigde de aanval, waarbij ook een prominente Iraakse commandant en verschillende andere mensen omkwamen, en zei dat de Iraanse generaal aanslagen op Amerikaanse soldaten beraamde.

De populaire generaal ontving de begrafenis van een held in Iran, met miljoenen die op straat gingen tijdens de ceremonie. Soleimani wordt gezien als belangrijkste persoon achter het organiseren en ondersteunen van sjiitische milities, die vochten tegen de terroristische groep Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) in Irak en Syrië. Hij werd ook beschouwd als een sleutelfiguur in de confrontatie van Teheran met de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten.

De moord leidde tot een golf van vijandigheid jegens de VS in Irak. Het parlement heeft zelfs gestemd om alle buitenlandse troepen uit het Iraakse grondgebied te verwijderen. Deze beslissing moet echter nog door de Iraakse regering worden uitgevoerd.

Beeld: Steve Conover | CC BY-SA 2.0 | Flickr

Schrijf je nu in op onze Nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de meest interessante ontwikkelingen

We sturen je geen spam! Je kunt je altijd uitschrijven
E-mail :
SelectSelect

‘Graaf Claus-Casimir in aanraking met de politie’

Kwajongensstreken daar hebben wij allemaal ons aandeel in, dat geldt ook voor graaf Claus-Casimir, de zus van Gravin Eloise. In tegenstelling tot...

Sylvana Simons: “Als Zwarte Piet niet uit Nederland verdwijnt uit Nederland, dan vertrek ik zelf”

Sylvana Simons die bekend staat als prominente tegenstander van Zwarte Piet, wil per wet de traditionele variant van het figuur verbieden. Het...

Europese Unie gaat geen vaccins AstraZeneca meer bestellen

De Europese Unie gaat niet langer meer bestellingen plaatsen bij farmaceut AstraZeneca. Vanaf juni worden er geen bestellingen meer gedaan, zo bevestigt...

Kabinet wil de coronamaatregelen vanaf 18 mei versoepelen

Het kabinet wil met betrekking tot de coronaregels vanaf 18 mei versoepelen doorvoeren: sportscholen, dierentuinen, pretparken en andere zogenoemde 'doorstroomlocaties in de...

Prins schiet grootste beer van Roemenië dood

De grootste en bekendste beer van Roemenië, genaamd Arthur, zou door een geweerschot van prins Emanuel von and zu Liechtensteinstein om het...