vrijdag 7 oktober 2022

Fact Check Beleid

Bevestiging Fact Check Beleid

De redacteur controleert elk artikel om er zeker van te zijn dat het grammaticaal, syntactisch en, voor zover mogelijk, feitelijk correct is. Verslaggevers dienen gedurende het gehele verzamelproces gedetailleerde gegevens bij te houden en deze ter beoordeling voor te leggen aan de redacteur.

Onze medewerkers moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de juistheid van alle informatie die we publiceren met behulp van de Pre-Post Accuracy Checklist. We plaatsen geen geruchten of andere informatie die we niet hebben geverifieerd. In elk artikel proberen wij zoveel mogelijk verwijzingen naar bronnen te vermelden om de feiten kracht bij te zetten.

Verslaggevers kunnen delen van artikelen overnemen van bronnen om feiten te verifiëren. Maar ze moeten geen volledige artikelen aan bronnen overnemen voordat ze publiceren, en moeten bronnen duidelijk maken dat ze alleen feiten controleren en geen mogelijkheid bieden om de spelling of benadering van de geschiedenis te veranderen.

Verslaggevers maken gebruik van de de volgende richtlijnen:

  • Wanneer u informatiebronnen interviewt, moet u hen vragen namen te spellen (zelfs de gebruikelijke) en te laten zien hoe u deze informatie in uw notitieboekje hebt geschreven.
  • Vraag naar referenties van bronnen. Zorg ervoor dat de namen hetzelfde zijn gespeld als in uw aantekeningen.
  • Zoeken naar personen en organisaties op internet. Terwijl u nieuwsnotities schrijft, kunt u bellen, een e-mail sturen of een ander bericht sturen om eventuele conflicten tussen de feiten die u op internet ziet en wat u in uw notities heeft op te lossen.
  • Bel de telefoonnummers en controleer de URL’s die u in het nieuws opneemt om er zeker van te zijn dat ze juist en up-to-date zijn.
  • Controleer de koppen, afbeeldingen en ander materiaal dat nodig is om het nieuws te valideren.
  • Wanneer informatiebronnen statistieken verstrekken, vraag dan om onbewerkte gegevens die aanvullende informatie kunnen bieden en om ervoor te zorgen dat de statistieken nauwkeurig zijn.

Beleid voor gebruik van naamloze bronnen


In overeenstemming met het beleid en de regels van Guldencourant.nl kunnen materialen uit anonieme bronnen alleen in de volgende gevallen worden gebruikt:

  • Materiaal is informatie, geen mening of speculatie, en is van vitaal belang voor nieuwsverslaggeving.
  • De informatie is alleen beschikbaar onder de door de bron vastgestelde voorwaarden van anonimiteit.
  • De bron is betrouwbaar en kan nauwkeurige informatie bevatten.