Bitcoin, munt van de toekomst?

Bitcoin, munt van de toekomst?

Hoe ziet de toekomst van Bitcoin eruit? Bitcoin is al meer dan tien jaar een speler op de markt en zorgt ervoor dat we gaan nadenken over nieuwe manieren van financieren en betalingen maken. De onzekerheid van deze cryptomunt maakt het concept zowel een risico als een belangrijke investering met veel perspectief. Mensen laten zich erdoor verleiden om de gekste dingen te doen, zoals het verkopen van al je bezittingen en dit investeren in Bitcoins. Anderen moeten er weer niets van weten en zien het slechts als bedreiging voor het huidige betalingssysteem.

Hoe is Bitcoin ontstaan, hoe staat het er nu voor en op welke manier zal het zich ontwikkelen in een toekomstperspectief?

De geschiedenis van Bitcoin

Vóór het ontstaan van Bitcoin

De geschiedenis van Cryptocurrency, waaronder Bitcoin, ligt bij de Cypherpunks. Dit was een groep cryptografen die zich in de jaren 90 richtten op de privacy van het maken van transacties met geld. Transacties werden toen altijd gemaakt met cash geld, maar door de komst van de digitalisering kwam er steeds meer behoefte aan privacy op het gebied van bankzaken.

In 2008 kregen we te maken met een wereldwijde financiële crisis, waardoor er een enorme stijging in werkeloosheid ontstond. Het vertrouwen in banken en de economie bereikte een dieptepunt, wat de behoefte creëerde om zelf je geldzaken in handen te hebben. In dit jaar werd ook een whitepaper verspreid door een groep Cypherpunks met het concept van Bitcoin. Satoshi Nakamoto schreef hierin over een betaalsysteem waarmee gebruikers transacties konden maken van persoon tot persoon, zonder het gebruik van een centrale partij, zoals een bank. Bitcoin werd hiermee de eerste digitale munt.

Na het ontstaan van Bitcoin

Op 3 januari 2009 werd het eerste blok gemined, het Genesis Block, waarmee ook blockchain realiteit werd. Op 12 januari 2009 werden 10 Bitcoins verstuurd van Satoshi Nakamoto naar Hal Finney, waarmee ook de eerste transactie tussen twee personen zonder tussenpartij waarheid was. De eerste fysieke aankoop met Bitcoins waren twee pizza's. Dit deed Laszlo Hanyecz op 22 mei 2010 voor 10.000 Bitcoins.

Het succes van Bitcoin steeg snel en op 23 april 2011 verdween Satoshi Nakamoto, van wie de identiteit nog steeds onbekend is, van de radar. Ook nu nog weet niemand wie de mysterieuze ontdekker is. Hij of zij heeft wel een nieuw tijdperk van een gedecentraliseerde betaalsysteem in de wereld gebracht, waarbij iedereen een gelijke stem heeft in het verbeteringsproces van Bitcoin's protocol. Wellicht wilde Nakamoto door zijn verdwijning juist voorkomen dat ook dit systeem een centraal aanspreekpunt krijgt.

De huidige situatie omtrent Bitcoin

Over de koers

Bitcoin is over de tijd heen steeds volwassener geworden en het concept wordt door centrale instanties goed in de gaten gehouden. Door zijn speciale systeem is de koers van Bitcoin nooit stabiel en dat maakt het vaak interessant voor investeerders. In een paar maanden tijd is de prijs van de cryptomunt bijvoorbeeld gedaald van wel 20.000 dollar naar slechts 4000 dollar. Dit enorme verschil is het risico dat het gedecentraliseerde systeem met zich meebrengt.

Over de regulering

Daarnaast is er op het gebied van regulering het één en ander veranderd, waarbij diverse organisaties een Bitcoin ETF aanvraag hebben ingediend. Zo'n aanvraag zorgt ervoor dat institutionele investeerders makkelijker kunnen instappen in de cryptocurrency. Dit stelt deze investeerders in staat om te handelen in Bitcoins zonder echt Bitcoins te bezitten.

Over de technologie

Tot slot zijn er veranderingen opgetreden wat betreft de technologie achter Bitcoin. In 2018 werd het Lightning Network geactiveerd, waardoor het mogelijk is geworden via een tweede laag blockchain technologie heel snel micro-transacties uit te voeren. Hier zitten ook minimale transactiekosten aan vast, wat een nieuwe groep investeerders aantrekt tot het gebruiken van Bitcoin voor het maken van transacties. Al deze veranderingen zorgen ervoor dat er nog nooit zoveel gehandeld is in Bitcoins en dat er steeds nieuwe Bitcoins gemined blijven worden.

Het toekomstperspectief van Bitcoin

De vraag die iedereen nu stelt is of Bitcoin slechts als hype gezien kan worden of in de toekomst een nog grotere rol gaat spelen in de economie. Uiteraard is dit nooit geheel met zekerheid te voorspellen, maar er zijn verschillende scenario's te bedenken.

Het positieve scenario

Positieve analisten voorspellen bijvoorbeeld dat Bitcoin nog groter gaat worden dan het nu al is. Het is een alles of niets systeem, waarbij het wel meer dan één miljoen dollar waard kan worden, maar aan de andere kant kan het ook kelderen en niets meer waard zijn. Dit komt door de onzekerheid van de cryptomunt. Zoals eerder beschreven, kan de prijs met wel 40 procent of meer dalen in slechts een paar dagen. Dit maakt ook het toekomstperspectief onzeker.

Naast onzekere stijgingen in de koers van Bitcoin, kan het ook gebeuren dat het model op een gegeven moment breekt. Wanneer Bitcoin een waarde van één miljoen dollar bereikt, is het nog maar de vraag wat je er op dat moment mee kunt kopen. Wellicht is de waarde van de cryptomunt door hyperinflatie wel enorm gedaald.

Zou Bitcoin dan gebruikt kunnen worden als reservemunt? Door zijn decentrale organisatie kan het een verbetering zijn op de huidige reservemunt, wat de Amerikaanse dollar is. Deze munt kan onbeperkt worden bijgedrukt en centrale instanties kunnen invloed uitoefenen door rente te verlagen of verhogen. Dit huidige systeem kan niet oneindig doorgaan, doordat het op een gegeven moment zorgt voor negatieve rente en een sterk afnemende koopkracht. Bij Bitcoin is vooraf bepaald dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop kunnen komen, waarbij er in 2025 bijvoorbeeld nog maar iets meer dan drie Bitcoins per tien minuten bijkomen. Hierdoor kan met Bitcoin de monetaire inflatie erg nauwkeurig berekend worden, waardoor het een transparante, voorspelbare methode wordt.

Naast Bitcoins voordelige positie als wereldreservemunt, wordt cash geld steeds minder gebruikt. De stijging van mobiele betalingen bieden een kans voor Bitcoin, aangezien dit systeem duizenden transacties per seconde toelaat via het Lightning Network. Zijn decentralisatie zorgt voor een eerlijk, transparant netwerk en daardoor kan Bitcoin gebruikt worden als universeel betaalmiddel. Hiervoor zijn gebruiksvriendelijke apps nodig en veel gebruikers.

Wellicht dat een Stablecoin, die gelinkt is aan een fiat valuta, zoals de dollar of euro, ingezet kan worden. Ook banken werken al aan bijdragen in digitale valuta's en cryptomunten over het algemeen worden steeds meer geaccepteerd door de maatschappij. Deze ontwikkelingen kunnen de acceptatie en implementatie van Bitcoin nog meer vergroten.

Het negatieve scenario

Andere analisten zeggen juist dat Bitcoin niet de munt van de toekomst zal worden. Dit komt door de vele nadelen van de cryptomunt. Ten eerste kan de koers van Bitcoin sterk variëren wat het ongeschikt maakt als rekeneenheid. Het economische verkeer kan namelijk enkel werken wanneer producten op een stabiele manier vergeleken kunnen worden.

Bitcoin, munt van de toekomst?

Ten tweede is het ongeschikt als betaal- en spaarmiddel doordat Bitcoins minen veel energie kost. Het vereist steeds meer rekenkracht en meer serverparken, wat ook weer een verhoogde energievraag veroorzaakt. Daarnaast vervuilen zulke parken het milieu. Dit gaat overigens ook niet samen met de onstabiliteit van Bitcoin, waar bij elke transactie al sprake kan zijn van stijgingen of dalingen in de waarde.

Deze nadelen wegen niet op tegen bijvoorbeeld een betaling met een creditcard. Dit is veel efficiënter en sneller. Daarnaast wordt het ook lastig om te sparen door middel van Bitcoins. Er kunnen op dit moment wel maar 21 miljoen Bitcoins in totaal gemined worden, maar over een aantal jaar kan dit weer gewijzigd worden, waardoor het eigenlijk geen schaars product betreft. Dit maakt Bitcoin inefficiënt, onstabiel en helemaal niet zo schaars.

Wat denk jij? Een positieve of negatieve toekomst voor Bitcoin?

Beeld: Unsplash, Pixabay

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties