Koningspaar blikt vooruit op staatsbezoek Indonesië

Koningspaar blikt vooruit op staatsbezoek Indonesië

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden afgelopen dinsdag een seminar bij over de gezamenlijke toekomst van Nederland en Indonesië bij. Daarmee blikken ze al vooruit op het aankomende staatsbezoek aan Indonesië volgende maand. De seminar vond plaats in de Brakke Grond te Amsterdam.

Tijdens de bijeenkomst werd al vooruitgeblikt op onderwerpen die ook aan orde komen tijdens het staatsbezoek en de gelijktijdige handelsmissies aan de orde zullen komen. De Indonesische ambassadeur Gusti Agung Wesaka Puja te Nederland trapte af met een citaat van Soldaat van Oranje te citeren: “Als wij niets doen, wie dan wel?” De ambassade bood het koningspaar ook een cadeau aan met als doel de gezamenlijke toekomst te versterken.

Tijdens het seminar kwamen ook kunst en cultuur, ‘kennis diplomatie’ en de mogelijkheden van een circulaire economie aan de orde. Dit met de achterliggende gedachte dat Nederland en Indonesië elkaar ook namelijk veel te bieden hebben. Een prominent voorbeeld is de ‘great bubble barrier’. Dat is een gordijn van bubbels in het water dat plastic uit rivieren en zeeën kan weren. Dit werkt al in Amsterdam, en zou in Indonesië ook een goede bijdrage kunnen leveren. Het zorgt voor minder vervuiling.

Professor Gert Oostindie spreekt over dat het laten rusten van het verleden jarenlang van belang was bij de Nederlands-Indonesische verhoudingen uit de post-koloniale tijd. Echter, hij benadrukt het citaat van Ben Bot uit 2005: “Nederland stond destijds aan de verkeerde kant van de geschiedenis.” Daar komt een bepaalde erkenning uit voort.

Op 10 maart zal het koningspaar bij het staatsbezoek stilstaan bij alle gebeurtenissen door kransen te leggen op twee erevelden, waaronder die van Indonesische vrijheidsstrijders. Koningin Beatrix ging het koningspaar voor bij een staatsbezoek in 1995.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Joko Widodo een staatsbezoek aan de Republiek Indonesië. Het bezoek vindt plaats in de week van 9 maart.

Beeld: Wikipedia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer