Harry en Meghan voeren laatste taak uit als senior royals

Harry en Meghan voeren laatste taak uit als senior royals

Prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben hun laatste taak als volwaardige leden van het Britse koningshuis afgerond.

Het koppel arriveerden bij de Londense Westminster Abbey-kerk waar zij aanwezig waren bij een kerkdienst op de Commonwealth Day. Dat is een dag waarop het Gemenebest wordt gevierd. Bij aankomst zwaaide Meghan naar Harry’s broer, prins William, en zijn vrouw Kate.

Voor het eerst sinds lange tijd was het stel vandaag te zien met andere hooggeplaatste leden van het Britse koninklijk huis, in het openbaar. Dit nadat Harry en Meghan in januari aangekondigd hadden een stap terug te doen in het Britse koningshuis en deels te verhuizen naar Canada.

Het stel heeft gekozen voor een leven uit de spotlights, met name vanwege de voortdurende aandacht die ze te verduren kregen in de Britse tabloids. Zodoende treden ze terug als senior royals en kondigden ze aan zelf hun geld te gaan verdienen.

Het besluit van Harry en Meghan was onaangekondigd, het koninklijk huis was niet op de hoogte. Dit zorgde voor een crisisoverleg met koningin Elizabeth. In het overleg waar ook William en Harry’s vader Charles aanwezig waren, gaf de koningin groen licht voor de stap terug.

Er werden duidelijke afspraken gemaakt. Zo werd er overeengekomen dat Harry en Meghan vanaf 31 maart hun koninklijke titels niet meer zullen gebruiken. Eveneens moet Harry zijn militaire eretitels inleveren. “Het was onze hoop dat we de koningin konden blijven dienen, zonder daarvoor betaald te worden. Helaas bleek dit niet mogelijk”, gaf de prins als reactie.

Het was tijdens hun laatste taak als fulltime royals wel te merken dat er een veranderende status van het koppel op komst is. Was het vorig jaar zo dat ze tijdens de Commonwealth Day-dienst nog mochten wachten op de koningin, om vervolgens mee te lopen naar de Westminster Abbey, was dat dit deze keer anders. Ze werden namelijk voor binnenkomst van de koningin al naar hun stoelen gebracht. Dit gebeurde ook bij William en Kate. Volgens AP om minder de nadruk te leggen op de stap terug van Harry en Meghan.

Ter verduidelijking, Harry en Meghan blijven wel hertog en hertogin van Sussex. En Harry blijft ook gewoon prins. Wel is het zo dat hij tegenwoordig gewoon bij zijn voornaam Harry genoemd wil worden.

Beeld: Flickr

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties