Vouchers van geannuleerde vluchten alleen met instemming klant

Vouchers van geannuleerde vluchten alleen met instemming klant

Luchtvaartmaatschappijen mogen alleen nog maar vouchers geven ter compensatie van geannuleerde vluchten als ook de klant hiervoor toestemming geeft. Mocht het zo zijn dat passagiers geen gebruik van een waardebon willen maken, dan moeten zij gewoon hun geld terug kunnen krijgen. Dat heeft Europees Commissaris Adia Valean (Transport) besloten.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus wil Nederland het gebruik van vouchers tijdelijk toestaan, om zo luchtvaartmaatschappijen niet te veel in gevaar te brengen, zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). De minister wees erop dat luchtvaartmaatschappijen bijvoorbeeld nauwelijks alternatieve vluchten kunnen aanbieden en te weinig in kas hebben om alle getroffen passagiers te compenseren.

Belangrijke voorwaarde voor Van Nieuwenhuizen is wel dat vouchers ook daadwerkelijk twaalf maanden geldig zullen zijn, en dat klanten na afloop van die periode alsnog hun geld terugkrijgen waar ze recht op hebben mocht er geen gebruik van de voucher zijn gemaakt. Eurocommissaris Valean ging niet specifiek in op het Nederlandse voorstel.

De Consumentenbond is kritisch en wijst erop dat passagiers die vouchers krijgen mogelijk met lege handen staan als een van de luchtvaartmaatschappijen alsnog failliet gaat. Het voorstel van Van Nieuwenhuizen is voor de organisatie alleen aanvaardbaar mocht de overheid daar garant voor staan.

Beeld: Masakatsu Ukon | CC BY-SA 2.0 | Flickr

Lees meer over:
vluchten

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties