Volgens de statistieken is de crisis nu een feit

Volgens de statistieken is de crisis nu een feit

Ook vandaag wederom een spannende en intensieve dag voor de beurzen. De hoop dat de impact op de wereldwijde economie door het coronavirus mee zal vallen is inmiddels gevlogen. Wereldwijd staan de beurzen diep in de min. De AEX zal naar verwachting ook minstens 5 of 6 procent verliezen. Dat is dubbelop, want de afgelopen weken waren er al flinke verliezen te verwerken. Op zijn top stond de AEX op 620 punten, vandaag is dat slechts 440. 30% van de waarde is dus volledig in rook opgegaan. Alle winsten die er de afgelopen 3,5 jaar bij zijn gekomen, zijn in een klap weg.

Ook de Amerikaanse beurzen krijgen rake klappen. Op zijn hoogtepunt stond de DOW op 30.000 punten, daar zijn er nu nog slechts maar 22.000 van over.

Tegen alle verwachtingen in heeft ook de Bitcoin te maken met een diepe val. De digitale munt is een kwestie van een paar dagen tijd met maarliefst 30% gedaald. Zo blijkt men toch eieren te kiezen voor zijn of haar geld, en gaat de voorkeur uit naar harde contanten.

Voor de toeristische- en luchtvaartsector zijn de gevolgen extra dramatisch. Vooral nu de Verenigde Staten geen bezoekers uit Europa binnenlaat voor de duur van een maand. Zo zijn de vluchten van en naar de Verenigde Staten bij KLM 10% van de gehele omzet. Dat is niet mis.

Op dit punt mag wel gesproken worden van een wereldwijde recessie, die ook mogelijk ingrijpende gevolgen zal hebben. De vraag is hoe lang de pandemie ons nog in zijn greep weet te houden, want dit heeft directe gevolgen voor alle economieën wereldwijd. Bij het indammen van het virus komen forse maatregelen kijken die weer gevolgen hebben voor de economie. Maar alle regeringen wereldwijd zullen moeten beseffen dat gezondheid op nummer 1 staat.

Mocht het zo zijn dat het coronavirus door blijft woekeren dan zullen de gevolgen groter zijn. Dan zal de Nederlandse economie niet meer verder groeien maar te maken krijgen met een krimp. En hoewel de Nederlandse economie er vele malen beter voorstaat dan bij onze buurlanden, beland ons land dan uiteindelijk ook in een recessie. Dit is officieel wanneer er sprake is van twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp. Maar zo ver is het inmiddels nog niet.

We moeten natuurlijk niet gelijk in allerlei doemscenario's gaan denken. Volgens de Rabobank staat de economie er alsnog goed voor. We hebben te maken met een lage werkloosheid, de lonen gaan flink omhoog en de belastingen zijn dit jaar omlaag gegaan.

Beeld: Pixabay

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties